Parlamentarii vor o nouă autoritate pentru  siguranța drumurilor publice

Parlamentarii vor o nouă autoritate pentru siguranța drumurilor publice

Parlamentarii propun înființarea unei noi autorități, în subordinea Ministerului Transporturilor. Autoritatea Română pentru Siguranță Rutieră (ARSR) ar urma, printre altele, să desfășoare inspecții de siguranță pe drumurile publice locale, naționale și autostrăzi, să analizeze posibile efecte ale lucrărilor rutiere asupra traficului rutier și să cerceteze accidentele care privesc infrastructura rutieră.Recensamant trafic rutier Romania

Potrivit inițiatorilor, noua autoritate trebuie să prevadă inspecții de siguranță asupra drumurilor publice, locale (comunale, orășenești sau municipale), naționale și autostrăzi, asupra semnalizării și marcajului rutier pe orizontală și verticală. De asemenea, aceasta trebuie să emită autorizații și agremente în materie de siguranță rutieră pentru servicii, produse și echipamente.

Noua instituție ar urma să preia responsabilitățile care sunt împărțite acum la alte trei autorități, respectiv Autoritatea Rutieră Română (ARR), Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi (CNADNR) și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

Inițiatorii consideră că, pentru a micșora numărul accidentelor de pe șosele, pentru a crește siguranța pe drumurile naționale dar și pentru a controla starea drumurilor din 2 în 2 ani, este nevoie de o altă instituție, care să centralizeze aceste atribuții.

Noii inspectori sau auditori de drumuri vor face inspecţii de siguranță asupra drumurilor publice, locale, naționale și autostrăzi, asupra marcajelor și semnalizărilor de pe drumuri, vor emite autorizații și vor aplica sancțiuni administratorilor și firmelor din domeniul infrastructurii rutiere. Acești specialiști pot fi atât angajați ai noii autorități, ARSR, cât și persoane fizice autorizate, independente, dar care pot efectua inspecții doar dacă sunt în evidența autorității și fac cursuri de specializare atestate de acest organism.

Autoritatea Română pentru Siguranţă Rutieră va avea un consiliu de conducere format din 5 membri, iar președintele acestui consiliu este și directorul general, numit de ministrul Transporturilor. Instituția va avea tarife stabilite de același minister, iar banii încasați vor servi la bugetul propriu. De asemenea, ARSR va fi finanțată din venituri proprii realizate din prestări servicii specifice pe bază de tarife stabilite, precum și din desfășurarea altor activități privind valorificarea unor produse din activități proprii și conexe, prestații editorial, studii, proiecte, expertize tehnice, lucrări, alte prestări de servicii, și alte asemenea.

Potrivit documentului, numirea auditorilor/inspectorilor de siguranță rutieră trebuie să respecte următoarele cerințe:

„- asigurarea independenței față de investitor, proiectant, executant, administratorul drumului sau beneficiar;

– păstrarea confidențialității cu privire la datele și informațiile la care au acces în cursul realizării auditului;

– auditorul nu trebuie să fie implicat sub nicio formă în niciuna dintre fazele de realizare și de execuție a proiectului de infrastructură spus auditării.”

Noua lege va fi dezbătută mai întâi la Senat, care este prima cameră decizională.

Sursa: senat.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*