IGSU: creștere alarmantă a numărului de incendii

IGSU: creștere alarmantă a numărului de incendii

Potrivit „Strategiei de consolidare şi dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025” incendiile reprezintă cel mai frecvent risc în cazul situaţiilor de urgenţă din România, peste cele naturale, tehnologice ori biologice. incendiu

Astfel, între anii 2008-2015 numărul incendiilor a crescut de la 15.500 pe an la 26.247. Datele sunt îngrijorătoare şi în privinţa victimelor. În analiza celor de la IGSU se notează că, anual, în România 200 de persoane îşi pierd viaţa din cauza incendiilor, iar numărul răniţilor este între 400-600 de oameni. Principalele cauze ale incendiilor sunt manevrarea „instalaţiilor electrice cu improvizaţii ori defecţiuni (circa 26%), utilizarea focului deschis fără respectarea normelor(15%), neverificarea şi neîntreţinerea coşurilor de fum (24% ) şi acţiunile intenţionate (10%)”.

„Abordarea riscului de incendiu este extinsă, în prezent, la situaţii specifice cum ar fi: incendiile de pădure, incendiile care se manifestă la clădiri înalte şi foarte înalte, depozite şi hale industriale, nave şi platforme maritime aflate în apele teritoriale, tuneluri rutiere sau feroviale”, se notează în documentul Strategiei.

Printre problemele pe care IGSU le are în prezent, cea mai gravă se referă la tehnica de intervenţie, datele furnizate de inspectorat arătând că 56% aparatură „are o vechime în serviciu mai mare de 20 de ani”. În acest context, punctele slabe ale instituţiei sunt „deficitul de mijloace de intervenţie, lipsa unei evaluării a riscurilor la nivel naţional, încadrarea insuficientă cu personal specializat, proceduri insuficient aplicate”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*