Zilele Maghiarilor din Dej – Ediția 2016

Zilele Maghiarilor din Dej – Ediția 2016

Pentru comunitatea maghiară din Dej, și nu doar pentru ea, sfârșitul de săptămână a constituit o excelentă „evadare” din cotidian, prin programul divers și atractiv oferit de Zilele Maghiarilor din Dej.
Organizată de Asociația Culturală „Kádár József” și UDMR Dej, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Dej și cu susținerea unor sponsori generoși, Ediţia a IV -a zilelor maghiarimii dejene, desfăşurată în zilele de 12 şi 13 august, a debutat vineri la Galeria de Artă, cu vernisarea expoziției de pictură aparținând plasticienei Lukács Solymossy Éva.

vernisaj DSCN4190

Retrospectivă a unei activități artistice de peste 40 de ani, expoziția a fost deschisă de președinta UDMR Dej, Kovrig Anamaria și primarul Costan Morar, în prezența unui public numeros, artista dejeană fiind una dintre personalitățile mult îndrăgite și apreciate ale orașului. Despre artistă și lucrările ei a vorbit prof. Ion Mureșan, un bun cunoscător al școlii de pictură din Dej, dar și al picturii românești contemporane. Cuvinte de suflet au fost rostite de asemenea, de părintele Nagy Tibor, parohul bisericii din Chidea (satul care a „adopta-o” cu tot dragul pe artistă) și de prof. Jánossy Sándor, cel care a încurajat-o pe Eva să urmez o carieră artistică.
eva lukacsAbsolventă a Institutului „Ion Andreescu” din Cluj (promoția 1963) și membră a UAP din România, Lukacs Solymossy Eva a expus de-a lungul anilor în galeriile din țară și străinătate (Cluj, Dej, Baia Mare, Blaj, Budapesta, Toronto-Canada, Le Quesnoy-Franța, Tokay-Ungaria, Svodin-Slovacia etc.) în cadrul unor expoziții personale și de grup, fiind considerată o excelentă coloristă, indiferent de tehnicile folosite. Fostă elevă a maeștrilor Gheorghe Apostu, Teodor Botiș și Forró Antal, artista dejeană și-a conturat, pe parcursul carierei sale, propriul stil, propria manieră de a-și traduce trăirile într-un limbajul plastic conceptual, sintetizând linia și culoarea, într-o dezlănțuire totală a energiei cromatice. „Dezlănțuire”, relevantă pentru relația artistei cu lumea ce o înconjoară. DSCN4194

Vernisajul a fost urmat de un recital liric oferit de actorul Marosán Csaba, care a interpretat cu mult har, „Strofe pestrițe” din creația poetului ardelean Dsida Jenő (1907-1938).

Programul manifestărilor, dedicate unei comunități ce constituie nu doar „o pată de culoare” în viața urbei, ci și o prezență civică și culturală permanentă, a continuat sâmbătă la Green Pub, unde, prima parte a zilei a fost dedicată copiilor. Însoțiți de părinți sau bunici, aceștia au avut parte de ateliere de desen și bricolaj, de jocuri interactive, teatru de păpuși și muzică, spectacolele fiind susținute de păpușarii clujeni de la compania „Sétáló Bábszinház” și de tânăra cantautoare Bertoti Johanna.

maghiari 2 DSCN4559

După amiaza, a fost rândul tinerilor și talentaților soliști ai Operei Maghiare de Stat din Cluj-Napoca să încânte publicul, Maneszes Márton, Vigh Ibolya și Sándor Csaba, acompaniați la pian de Nagy Gergő, oferind un regal de arii îndrăgite, din operele și operetele lui Kálmán, Lehár, Lowe, Bizet, Donizeti etc., pe care cei prezenți le-au cântat la unison cu artiștii, și alături de invitații Csoma Botond, președintele organizației județene a UDMR Cluj și Costan Morar, primarul municipiului Dej.

maghiari 1 DSCN4829

Gala de operetă a fost urmată de alocuțiunile rostite de Kovrig Anamaria și Csoma Botond, după care, scena a revenit Ansamblului de dansuri populare „Aranyeső” din Dej, coordonată de Dezső Atilla.

DSCN4850 DSCN457

Concertele susţinute de Loose Neckties Society – cover band (Cluj), solista Vincze Lilla și trupa Napoleon Boulevárd, din Budapesta, au încheiat Ediția 2016 a Zilelor Maghiarilor din Dej, o manifestare intrată deja în tradiția evenimentelor cultural artistice ale orașului și mereu așteptată cu interes.

M. V.

http://goo.gl/fJCaZp

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*