Centrul Cultural „Arta” ! Sună bine, dar arată rău…

Centrul Cultural „Arta” ! Sună bine, dar arată rău…

Anul 2016 a fost declarat „anul investițiilor culturale la Dej”. Drept care, încă de la sfârșitul anului trecut au demarat o serie de lucrări la Galeria de Artă, fostul Cinematograf „Arta” și noul sediu al Muzeului Municipal (clădire ce a aparținut Colegiului „Andrei Mureșanu”). Lucrări finanțate din bugetul orașului. Din banii noștri, adică. Numai că, la noi există întotdeauna un „dar”, în sensul că e bine că se face, dar… niciodată cum trebuie!

La Galerie, acoperișul nefiind reparat corespunzător, apa se infiltrează și amenință să-și expună propriile lucrări de artă. La Muzeu, finisajele sunt făcute pe principiul „las’ că merge și-așa”, iar la „Arta” curg streșinile, mai ceva ca apa de la robinet! În plus, privind fotografiile primite de la un cetățean al urbei, denumirea pompoasă de Centrul Cultural „Arta”, nu cred să se mai justifice. Or, cine știe, așa arată în mod real cultura dejeană… „Cultură” la care contribuie din plin o mare parte din concetățenii noștri aculturali, cei care își fac veacul pe treptele instituției.

IMG_7188 IMG_7189

Nu știu cum e la alții, dar în România, majoritatea executanților au ca interes prioritar realizarea unui volum cât mai mare de lucrări, care să aducă un profit cât mai consistent și cât mai repede. Aspectul calitativ al lucrărilor este privit fie ca „un factor de frânare a producției”, fie ca o problemă de ordin secundar. La rândul său, investitorul este interesat de lucrări ieftine, de licitațiile dumping și este, în general, lipsit de o reală exigență și interes pentru calitate. Nu-i vorbă, ne lipsesc și meseriașii care în alte părți, nu-și permit să-și bată joc de propria lor muncă.

IMG_7191 Totodată, conform procedurilor actuale, procesele-verbale de recepție calitativă a lucrărilor sunt semnate de către reprezentanții unităților executante și ai beneficiarilor investitori. În anumite faze (la recepții ale structurilor de rezistență), se semnează și de către proiectanți. Cum garantează acești factori corectitudinea execuției lucrărilor de construcții? Exista prevazute termenele de garanție, la acești factori? E normal ca toți aceștia să garanteze calitatea execuției? E normal ca în loc să existe o responsabilitate individuală să avem o responsabilitate difuză? Probabil că da, deoarece, atunci când responsabilitățile nu sunt clar definite, execuția „merge și așa” înainte. În virtutea inerției…

IMG_7195În rest:
„Este o investiţie pe care am dorit să o realizăm la Centrul Cultural „Arta”, deoarece instituţia găzduieşte marea majoritate a evenimentelor cultural artistice ale municipiului şi era nevoie să fie modernizată, pentru ca toate aceste manifestări să se desfăşoare în condiţii demne de valoarea activităţilor pe care le organizăm acolo cu artiştii noştri, cu invitaţi, oameni de cultură şi copiii noştri talentaţi. Sunt lucrări ample şi se lucrează intens, astfel încît la jumătatea anului, evenimentele cultural artistice să se poată desfăşura într-o clădire modernă” – preciza primarul Costan Morar într-un comunicat remis presei în martie. În precampania electorală, desigur. Post campanie, rezultatul se prezintă ușor diferit…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*