Afinele, miracolul pădurii. Dulceața de afine

Afinele, miracolul pădurii. Dulceața de afine

Vara este vremea vacanţelor, a soarelui arzător şi a relaxării, perioadă în care natura se pregăteşte de… iarnă. Cele mai puternice fructe şi legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturor vieţuitoarelor pământului, pentru a se proteja împotriva anotimpului rece. Iar între ele, afinele ocupă un loc de frunte. Cu fructul lor ca nişte mărgele negre, brumate, înglobează în ele toată energia solară captată pe platourile muntoase pe care cresc. Sunt fructe specifice marilor înălţimi, oferite special, parcă, pentru a completa hrana destul de săracă a oamenilor de munte.

afine

Efectele benefice ale afinelor asupra sănătăţii

Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele. Sunt foarte bogate în antioxidanţi numiţi antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care întăreşte imunitatea şi are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promovează imunitatea prin creşterea hemoglobinei şi a concentraţiei de oxigen din sânge) şi stimulează astfel sistemul imunitar şi previne apariţia infecţiilor. Odată ce imunitatea dumneavoastră este puternică, veţi evita răceala, febra, varicela şi multe dintre bolile care se pot transmite atât pe cale virală, cât şi bacteriană. Afinele neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism. Afinele sunt unele dintre fructele cele mai bogate în antioxidanţi. Acest lucru se datorează în special prezenţei antocianinei. Cantitatea însemnată de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.

Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum b-coli, de-a lungul pereţilor mucoasei din interiorul tractului urinar, este responsabilă pentru această infecţie care conduce la inflamaţie, senzaţie de arsură în tipul urinării şi alte complicaţii. În acest caz, afinele pot fi surprinzător de benefice. Acestea conţin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhibă creşterea bacteriilor respective. Afinele au proprietăţi antibiotice, care se adaugă la acest efect. Moleculele mari şi grele spală practic aceste bacterii de pe pereţii tractului urinar, prevenind declanşarea infecţiei.

De asemenea, afinele pot reduce rezistenţa la insulină dar şi nivelul glicemiei în cazul persoanelor cu diabet, datorită compuşilor bioactivi fenolici, cum ar fi antocianinele, cu proprietăţi antioxidante. Sucul de afine poate reduce riscul de apariţie a diabetului sau a obezităţii prin reglarea nivelului de adiponectină – un hormon ce determină reducerea greutăţii corporale şi modificarea metabolismului energetic, dar şi reglarea sensibilităţii la insulină.

Totodată, afinele reduc inflamarea şi înmulţirea bacteriilor de la nivelul tubului digestiv. Responsabil este acidul fenolic din compoziţia afinelor, ce are efect anti-inflamator la nivelul colonului şi reglează metabolismul microbian. Fibrele din afine ţin la distanţă constipaţia (prin consumul constant a unei cantităţi însemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza şi acizii îmbunătăţesc digestia.

Recomandări privind consumul şi depozitarea afinelor

Doza recomandată de afine este determinată de vârstă. De exemplu, copiii între 1 şi 3 ani pot consuma 1/4 cană, în timp ce 1/3 de cană se poate administra copiilor de 4-5 ani şi chiar celor de 6 până la 12 ani. Adolescenţilor şi adulţilor sănătoşi le sunt recomandate 74 g (1/2 cană) afine. Cele mai potrivite afine pentru consum trebuie să fie ferme şi cu o culoare uniformă. Spălaţi afinele doar înainte de a le consuma. Spălarea duce la eliminarea pufului microscopic ce asigură protecţia şi face ca afinele să se degradeze mai repede. Pot fi depozitate până la 5 zile în frigider. Congelarea afinelor duce la pierderea minimă a antioxidanţilor şi a substanţelor nutritive. Studiile au arătat că afinele îşi menţin proprietăţile benefice chiar şi după o perioadă de congelare de 3-6 luni.
Când cumpăraţi afine congelate, agitaţi ambalajul pentru a vă asigura că afinele nu sunt lipite între ele – dacă sunt lipite înseamnă că au fost dezgheţate şi recongelate.

dulceata

Rețetă simplă pentru o dulceață de afine perfectă.

Dulceața de afine ia puțin mai mult timp pentru preparare, dar rezultatul merită. Este dulceaţa perfectă pentru papanaşi, clătite, tarte etc.

Ingrediente pentru dulceața de afine:

– 1 kilogram de afine
– 450 grame de zahăr

Opţional se pot folosi un baton de scorţişoară sau 4 cuişoare pentru o aromă specială.

Din această cantitate vor ieşi 1 borcan de 450 ml + 1 borcan de 250 ml + 1 borcan de 200 ml.

Preparare:

După ce fructele au fost curăţate de codiţe şi alte impurităţi, se spală foarte bine în mai multe ape. Se acoperă cu zahăr şi se lasă 1 oră la macerat. Se pot lăsa la loc răcoros, de seara până dimineaţa, fără niciun pericol. Se pun la fiert la foc mic la început, până afinele îşi lasă sucul şi încep să fiarbă. Durează circa 15 minute. Când începe tot amestecul să fiarbă, lăsati-l pe foc încă 1 minut.
Atenţie însă, se amestecă totul cu o lingură de lemn în tot acest timp pentru ca dulceaţa să nu se prindă de fundul vasului. Cantitatea de fructe fiind mai mică, se poate folosi un vas special cu fundul dublu.

Strecuraţi afinele de sucul lăsat. Lăsaţi-le 10 minute la scurs ca să adunaţi cât mai mult sirop. Puneți sucul strecurat înapoi pe foc, la fiert, împreuna cu scorțișoara şi cuişoarele sau fără, dacă aţi ales să nu puneţi. Fierbeţi timp de 20 de minute şi în tot acest timp luaţi cu o lingură sau o paletă spuma groasă care se formează la suprafaţa siropului.
După ce au trecut cele 20 de minute, puneţi afinele în siropul fiert. Lăsaţi încă 8 minute la fiert din momentul în care începe să clocotească.

Puneţi dulceata de afine fierbinte în borcanele sterilizate fierbinţi, stergeţi gura borcanului dacă s-a murdărit, puneţi capacele şi le strângeti bine. Întoarceţi borcanele cu fundul în sus – să stea pe capac – şi lăsaţi-le aşa 10 minute să se facă vid. Acoperiţi bine borcanele fierbinţi cu pături să stea până dimineaţă.

În cazul în care borcanele nu sunt fierbinţi în momentul în care puneţi dulceata în ele aşezaţi-le pe o tavă de metal sau puneţi sub fiecare borcan câte o lamă de cuţit metalic. Fierul va prelua din căldura dulceţii şi nu se vor crăpa borcanele.

Păstraţi borcanele cu dulceaţa rezultată la loc răcoros, în pivniţă sau în cămară.

tarta cu afine

AVANTAJE: Afinele sunt sărace în grăsimi şi sodiu, fiind o sursă de vitamina C, vitamina K şi minerale. Conţin numeroşi fitonutrienţi cu rol antioxidant şi antiinflamator. Au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular. Conţin un număr redus de calorii. Pot fi consumate şi afinele congelate, păstrându-şi cea mai mare parte a substanţelor nutritive.

DEZAVANTAJE: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de afine provin din zaharuri. Dacă afinele sunt consumate în exces, conţinutul lor glucidic poate provoca diaree. Unele persoane pot prezenta alergii la unii compuşi din afine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*