Cornel Itu acuză  Statul de dezinteres față de  sportul românesc

Cornel Itu acuză Statul de dezinteres față de sportul românesc

Într-un comunicat remis presei, deputatul Cornel Itu se arată dezamăgit și totodată revoltat de lipsa de interes manifestată de Guvern și Parlament, față de actuala situație a sportului românesc, cu consecințe dezastruoase și vizibile anul acesta la Rio de Janeiro, unde: „România a obţinut cea mai slabă poziţionare din istorie la Jocurile Olimpice, situându-se în clasamentul pe medalii abia pe locul 47, din cele 78 de state care au primit distincţii la această ediţie”. deputat-cornel-itu_800x545

„Este un fapt trist şi îngrijorător asupra căruia trag un semnal de alarmă. Prin tradiţie, sportivii au fost cei care au adus cel mai important capital de imagine pentru România, fiind ambasadorii noştri în întreaga lume. Însă, proasta finanţare a sportului, lipsa de interes a celor care ar putea cu adevărat să facă lucruri bune pentru acest domeniu, îşi arată acum rezultatele” – spune Cornel Itu, amintind că: „Vârful sportului românesc a fost reprezentat de ediţia din 1984, de la Los Angeles, când am ajuns pe podium la poziţia a doua, iar cele mai slabe rezultate de până acum au fost la Londra, în 2012, când am obţinut în clasament locul 27. Iată cât de jos am ajuns în 2016, situându-ne abia pe locul 47! Ungaria, Polonia, Serbia au obţinut rezultate cu mult superioare, însă, cu siguranţă, aceste state nu îşi tratează sportivii cu indiferenţa României. Am obţinut doar cinci medalii la această ediţie a Jocurilor Olimpice, iar acest fapt reflectă proasta finanţare a sporturilor individuale în ţara noastră. Ne-am hrănit ani la rând din gloria sportului românesc de dinainte de 1989, însă, după cum se vede, am ajuns la fundul sacului”.

„Legea sportului este proastă, iar delăsarea factorilor de decizie, adică a Guvernului şi a Parlamentului, a adus sportul românesc aproape de colaps. Nu există o corelare între Centrul Olimpic şi Ministerul Sportului, sportivii nu sunt sprijiniţi în niciun fel, nu beneficiază de nicio facilitate de ordin financiar, cum ar putea fi, de exemplu, impozitarea cu 10% a veniturilor pe perioada de performanţă. Am încercat, atât în perioada 2008-2012, cât şi în perioada 2012-2016, să promovez o Lege a sponsorizării şi mecenatului care să vină în sprijinul sportivilor, însă, din păcate, iniţiativa mea nu a fost adoptată” – subliniază deputatul clujean.

„În cazul în care statul român rămâne în aceeaşi inerţie, nefăcând nimic pentru a susţine sportivii şi sportul, ţara noastră va ajunge, cu siguranţă, la coada clasamentelor în competiţiile care vor urma. Să facem ceva măcar în al doisprezecelea ceas. Aş dori mai multă implicare şi mai mult interes din partea colegilor din Parlamentul României, aş dori ca Executivul să dea dovadă de responsabilitate atunci când vine vorba de sportul românesc. Ca susţinător consecvent al sportivilor, fie amatori, fie profesionişti, voi propune înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a analiza legea sportului şi a găsi soluţii concrete pentru revitalizarea acestui domeniu în sesiunea ce va urma” – se mai arată în comunicatul remis presei de deputatul PSD al Colegiului 6 din Circumscripţia 13 – Cluj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*