O sută șase şcoli din județul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară

O sută șase şcoli din județul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară

Un număr de 106 unităţi de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii noului an şcolar, fie din cauza grupurilor sanitare necorespunzătoare, fie din lipsa apei curente sau potabile. Majoritatea unităţilor de învăţământ neautorizate se află în mediul rural, însă sunt cazuri şi în mediul urban unde nu s-au putut elibera autorizaţii sanitare din cauza condiţiilor necorespunzătoare. scoli_neautorizate

Conform unei situaţii prezentate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică în cadrul şedinţei de joi a Colegiului Prefectural, în judeţul Cluj există 671 obiective de învăţământ preuniversitar de stat. Dintre acestea, 565 au primit autorizaţie sanitară, adică 84,20 la sută dintre unităţi, în timp ce un număr de 106 obiective (15,80%) sunt fără autorizaţie.

prefect

Reprezentanţii DSP Cluj susţin că faţă de anul trecut, numărul unităţilor de învăţământ autorizate a crescut de la 82 la sută la 84,20 la sută. Printre obiectivele autorizate în acest an se numără Şcoala primară şi grădiniţa din Tritenii de Jos, Şcoala primară din Tritenii de Sus, Grădiniţa din Săcel, comuna Băişoara, Şcoala primară din Bolduţ, comuna Ceanu Mare, Grădiniţa Veseliei din Gherla, cartier Hăşdate, Şcoala şi grădiniţa din Vad, Grădiniţa din Cetan şi Grădiniţa din Aşchileul Mic. Potrivit reprezentanţilor DSP, aceste unităţi au putut primi autorizaţie după ce s-a rezolvat problema alimentării cu apă potabilă.

Reprezentantul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma, a arătat că principalele motive ale neautorizării sanitare sunt legate de lipsa apei potabile (58 şcoli), lipsa apei curente (33 cazuri), grupuri sanitare necorespunzătoare (43 obiective), clădiri degradate (8 obiective) şi nerespectarea normelor privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor funcţionale. Conform datelor prezentate, şcolile din zona rurală stau cel mai prost la capitolul privind respectarea normelor sanitare. Aici, 100 de şcoli, adică 35,4 la sută din unităţi, nu au putut fi autorizate iar elevii vor începe şcoala în clădiri unde nu există toalete şi apă. Potrivit celor prezentate ieri la Colegiul Prefectural, şi în zona urbană au fost identificate şase unităţi şcolare care nu au putut primi autorizaţie sanitară. Printre acestea se numărără Grădiniţa Aşchiuţă, cu orar prelungit, din Cluj-Napoca, str. Mirajului (pentru lipsa cabinetului medical şi spaţii insuficiente la blocul alimentar), Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din Cluj-Napoca (a schimbat sediul fără să depună actele necesare autorizării), Liceul „Mihai Eminescu” (clădire degradată de ape pluviale în timpul lucrărilor de extindere, ca urmare i s-a retras autorizaţia de funcţionare), Sala de sport a Liceului „Mihai Eminescu” (situaţie identică cu a liceului), Liceul Tehnologic Someş Dej (clădire degradată) şi atelierele Liceului Tehnologic Someş Dej. prefect2

Inspectorul şcolar general adjunct, Mariana Pop, a afirmat, în cadrul şedinţei de la Prefectură, că în această toamnă în judeţul Cluj vor începe şcoala 96.622 copii. Dintre aceştia, 19.729 sunt de nivel preşcolar, 28.554 de nivel primar, 21.287 de nivel gimnazial, 2.143 nivel de şcoală profesională şi 19.964 de nivel liceal. Mariana Pop a mai spus că până la începerea anului şcolar vor fi distribuite în şcoli 8000 de pachete în valoare de 145.360 lei pentru elevii cu situaţie materială precară.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*