Prunele,  fructe ideale pentru detoxifierea organismului

Prunele, fructe ideale pentru detoxifierea organismului

Sursă de sănătate şi vitalitate, prunele ne îmbie de fiecare dată prin aroma şi culoarea lor. Foarte răspândite în acest sezon, aceste fructe reprezintă metoda ideală de tratament naturist în cazul diferitelor afecţiuni ale organismului. Despre prune se presupune, în baza dovezilor arheologice, că ar fi fost descoperite cu doar 2500 de ani în urmă de către populaţiile din Orientul Mijlociu, care ar fi domesticit primii arbori. Mai exact, prunele ar proveni de pe actualul teritoriu al Georgiei şi al Armeniei, de unde au fost răspândite apoi în întreaga lume. prune

Denumirea ştiinţifică a prunului este Prunus domestica şi este “rudă de sânge” cu piersicile, caisele şi nectarinele. Primele însemnări despre prune vin din vremea Romei antice, când deja existau nu mai puţin de… 300 de varietăţi produse în tot sudul Europei şi în vestul Asiei. Din Europa, prunele au fost duse apoi în China şi în Japonia, unde au fost obţinute nişte varietăţi foarte diferite de ceea ce cunoaştem în zona noastră. În ce priveşte prunele româneşti, ele au o tradiţie care se pierde în negura timpului, însă este cert că de mai bine de un secol România este un producător european important al acestor fructe. În pieţele noastre găsim o varietate impresionantă de prune autohtone, de la cele galbene deschis, la cele roşii sau chiar violet închis, spre negru. Cu condiţia să fie bine coapte şi suficient de proaspete, toate felurile de prune sunt recomandate în terapie. Cele galbene, de pildă, sunt foarte bogate în vitamina A şi sunt recomandate pentru prevenirea cancerului pulmonar şi bucal. Prunele roşii, cu nuanţe de violaceu, sunt bogate în pigmenţi antocianici, prevenind reumatismul şi îmbunătăţind vederea nocturnă.

Prunele foarte închise la culoare conţin resveratrol, o substanţă cunoscută pentru efectele sale de prevenire şi de tratare a bolilor cardiovasculare. Compoziţia chimică a prunelor: apă 87%, hidraţi de carbon, acizi organici liberi, în special malic, acid benzoic, pectină, săruri minerale: calciu, magneziu, cupru, fier, fosfor, crom, iod, flor, bor, mangan, potasiu, sodiu, sulf, vitaminele A, B1, B6, C, E, PP, betacaroten, albumine, celuloză, glucoză, fructoză, mucilagii etc. Este important de menţionat că fructul are un conţinut ridicat de zaharuri. De regulă, întreg “arsenalul” impresionant de principii active, cu efect antioxidant, din prune se pierde prin preparare termică, aşa încât prunele proaspete sunt remediul cel mai potrivit.

Adjuvant în osteoporoză – prunele sunt un aliment cu un statut special și în lupta cu osteoporoza, ele fiind foarte bogate în bor organic. Această substanţă joacă un rol foarte important în asimilarea calciului şi în consolidarea sistemului osos. Apoi, prunele proaspete, consumate zilnic, au un efect de reglare hormonală, mai ales la femei, ajutând la prevenirea deficitului de hormoni feminini, de care este legată apariţia osteoporozei. Se recomandă cura cu prune, cu o durată de minimum 30 de zile, pentru prevenirea şi stoparea acestei afecţiuni. l Adjuvant în aritmia cardiacă şi în hipertensiune – bogate în potasiu şi vitamina B2, cu un puternic efect depurativ, ajutând la eliminarea excesului de sodiu din organism, prunele sunt un adevărat medicament contra hipertensiunii şi a tulburărilor de ritm cardiac. Se recomandă curele de cât mai lungă durată cu aceste fructe, consumate ca atare sau sub formă de suc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*