ISU CLUJ, în tabără cu studenții mediciniști

ISU CLUJ, în tabără cu studenții mediciniști

În săptămâna 21-28 august a.c., ISU „Avram Iancu” al Județului Cluj a sprijinit, alături de UPU-SMURD Cluj organizarea celei de-a V-a ediții a Taberei de Medicină de Urgență a studenților mediciniști (EMSS – Emergency Medicine Summer School), se arată într-un comunicat dat publicității în cursul zilei de ieri.

IMG_1337-2

Un echipaj de descarcerare și o ambulanță SMURD din cadrul ISU Cluj au participat la mai multe activități de pregătire din cadrul programului taberei de vară. Autospeciala și ambulanța SMURD au servit atât ca și bază materială didactică pentru cursanți, cât și pentru desfășurarea unor exerciții ce au simulat intervenția echipajelor de descarcerare și celor medicale în urma unui accident rutier urmat de încarcerarea și rănirea gravă a pasagerilor.
La această activitate au mai participat și o aeronavă a Unității Speciale de Aviație din Cluj-Napoca a MAI și echipe ale Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo Alba care au simulat salvarea aeriană a unei victime.

IMG_2435 IMG_2465

Tabăra de Medicină de Urgență este o activitate de pregătire în domeniul medicinei de urgență și traumă organizată de către studenți pentru studenți. La organizarea taberei au participat medici și paramedici din cadrul SMURD Cluj, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. La activitate au participat 33 de cursanți, studenți mediciniști din 10 universități de profil din țară și străinătate, cu specialități medicale diferite, dar pentru care a fost oferită posibilitatea de a învăța alături de persoane cu experiență să intervină cât mai prompt în orice urgență medicală începând cu obstrucția de căi aeriene superioare si până la stopul cardio-respirator, dar și în cazul asistării la accidente rutiere când adrenalina momentului dictează reacțiile.

IMG_0825 IMG_2584

Atelierele de pregătire au cuprins noțiuni de medicină de urgență, începând de la tehnici de bază de prim ajutor BLS, hemostază primară, managementul pacienților traumatizați sau politraumatizați, cât și tehnici avansate de medicină de urgență cum ar fi ALS (advanced life support), tehnici de imobilizare avansate, cricotiroidostomie de urgență, plasarea unui dren toracic și noțiuni de medicină montană, toate acestea predate într-un mediu călduros în prezența unui grup armonios și prietenos totul într-o atmosferă montană.

IMG_1956

Prin această tabără se dorește pregătirea și sensibilizarea viitorilor medici cu privire la importanța acordării primului ajutor, atât în prespital, cât și în situațiile neprevăzute ce pot apărea la orice pas pe stradă cât sau în spital până la sosirea echipei de resuscitare.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE ISU CLUJ

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*