Prietenii francezi, au revenit la ANMRF Dej

Prietenii francezi, au revenit la ANMRF Dej

Anul trecut, la început de septembrie, Asociaţia Națională Mutuală România-Franța „Louis Pasteur” din Dej (ANMRF), a primit vizita unui grup de francezi de la Asociaţia „Voyages Utiles en Camping-car” (VUCC), vizită intermediată de Eliane Bayon, o veche şi constantă prietenă a organizației dejene. Cu prilejul acestui prim contact între cele două ONG-uri, care a avut loc la Camping Transilvania, din Viile Dejului, preşedintele ANMRF, ing. Attila Fuleki a făcut o scurtă prezentare a asociației înființate în 1995, scopul acesteia şi activităţile derulate până în prezent, cu accent pe competenţele promovate de Şcoala Postliceală Sanitară „Louis Pasteur” în domeniul medical. La rândul său, Georges Robin, preşedintele VUCC, a subliniat importanţa unei viitoare colaborări dintre cele două asociaţii angajându-se să sprijine cu material didactic şcoala dejeană.

1

În virtutea acestei colaborări, francezii au revenit anul acesta și n-au făcut-o cu mâinile goale. Astfel, în perioada 1-3 septembrie, 19 dintre membrii Asociației „Voyages Utiles en Camping-car”, sub coordonarea soților Marie-Louise și Jean-Claude Glenard, au fost din nou oaspeții ANMRF și Camping Transilvania. Și, dat fiind că deviza asociației franceze este „Voyager et aider” (Călătorește și ajută!), cei prezenți la Dej, au adus un transport constând în îmbrăcăminte pentru copii și adulți, furnituri școlare și materiale paramedicale (scaune cu rotile, cadre de aluminu, pansamente, obiecte sanitare etc.).

3 2

Potrivit secretarei ANMRF, Angela Lahodni, donația franceză urmează să fie distribuită unor instituții și centre sociale care sunt de ani de zile parteneri ai asociației dejene, precum și Școlii Postliceale „Louis Pasteur”.3c

Înfiinţată în 2003, Asociația VUCC reuneşte pasionaţii călătoriilor în camping-car, de pe întreg teritoriul Franţei care, pe lângă plăcerea unui voiaj în grup, sunt animaţi şi de sentimente umanitare, fiind dispuşi să transporte ajutoare destinate unor asociaţii, spitale, orfelinate etc. din diverse ţări europene. Și, atenție, toți membrii asociației, sunt, obligatoriu, cupluri de pensionari! 2a

Cu prilejul actualei călătorii, care se întinde pe o durată de 55 de zile, francezii și-au propus să „descopere” România, parcurgând un fabulos itinerar ce cuprinde Maramureșul, Bucovina, cetățile fortificate din Transilvania, vulcanii noroioși din Buzău, Constanța, București, Valea Oltului, Timișoara și Arad. Nu în ultimul rând, câțiva dintre ei, sunt pentru a doua sau a treia oară în țara noastră, declarând că revin cu plăcere, ori de câte ori au ocazia. Ca Jacqueline Aulnette, care a fost și anul trecut la Dej și pe care m-am bucurat s-o revăd.

1a

În ce priveşte Şcoala Postliceală „Louis Pasteur”, aceasta a luat fiinţă în 1997, în urma deciziei ANMRF de a se implica în domeniul învăţămîntului, prin înfiinţarea la Dej a unei şcoli postliceale cu profil sanitar (asistenţă medicală generală şi farmacie). Prima recunoaştere privind calitatea învăţămîntului prestat în cadrul şcolii a venit din partea Asociaţiei Amitié Partage din Franţa, care, în 1998, evaluînd activitatea a 300 de fundaţii şi asociaţii, a acordat Trofeul de Excelenţă, şcolii dejene. În anul 2000 şcoala a devenit membră fondatoare a Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţămîntului Particular Preuniversitar din România. Cel mai important pas l-a reprezentat însă acreditarea şcolii, care, prin ordin ministerial, a devenit în 2008 prima şcoală postliceală care a dobândit acest statut în judeţul Cluj.
Attila-FulekiPotrivit ing. Attila Fuleki, preşedintele ANMRF şi managerul şcolii, din anul 2011, „Louis Pasteur” face parte din ECNAIS (Consiliul European al Asociaţiilor Naţionale ale Şcolilor Independente), organism internaţional în cadrul căruia contribuie la cunoaşterea şi recunoaşterea învăţământului românesc pe plan extern.
Cu o medie de 180 de absolvenţi pe an, formaţi în două specializări – asistent medical generalist şi asistent medical de farmacie – Şcoala „Louis Pasteur” oferă şansa unei formări profesionale exigente, într-o meserie căutată şi apreciată în Uniunea Europeană. Dovadă şi numărul mare de foşti elevi care lucrează în unităţile sanitare din ţară, dar şi din Olanda, Italia, Franţa, Anglia și Germania.

absolventi

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*