Preţurile  medicamentelor,  reglementate prin ordin ministerial

Preţurile medicamentelor, reglementate prin ordin ministerial

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că, în următoarele zile, va fi dat un ordin care să reglementeze preţurile la medicamente, precum şi alte aspecte care să asigure accesul pacienţilor la medicamente, informează AGERPRES.medicamente

„În ultimi ani, au dispărut de pe piaţă mai mult de 1.000 de medicamente. În acest moment, CANAMED conţine vreo 4.500 de poziţii, ceea ce este puţin. Înseamnă că unele companii au decis pur şi simplu să nu mai vină în România sau să-şi retragă produsele din România. Asta are de-a face, pe de o parte, cu mecanismul de preţuri, pe de altă parte cu lipsa de predictibilitate a acţiunilor statului. Încercăm să îmbunătăţim mecansimul de preţuri. În următoarele zile vom avea un ordin de ministru care reglementează mecanismul de preţuri, cât şi câteva alte aspecte care să asigure accesul pacienţilor la medicamente – un sistem de raportare a lipsei medicamentelor, un sistem de monitorizare a stocurilor disponibile şi măsuri coercitive. Pentru a asigura din nou încrederea, unde nu există bunăvoinţă vor trebui luate măsuri, fie că este vorba de lucruri în curtea statului, fie că este vorba de partenerii privaţi”, a afirmat Vlad Voiculescu la o conferinţă pe teme de sănătate.

Totodată, el a menţionat că, în cursul zilei de luni, a fost finalizată licitaţia pentru vaccinul hexavalent. „Ieri s-a finalizat licitaţia la MS pentru vaccinul hexavalent. Vom promova Legea vaccinării care presupune şi stocuri de rezervă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a susţinut că, în lunile care vor veni, vor fi luate măsuri în favoarea medicilor care vor profesa acolo unde populaţia nu are acces la serviciile medicale. „Ce avem în vedere în lunile care urmează sunt măsuri care ajută medicii să meargă în teritoriu, unde populaţia nu are acces la serviciile medicale. Sunt peste 6 milioane de oameni în România care nu au acces la serviciile medicale”, a precizat ministrul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*