Cremă catalană, aromată cu lămâie și scorțișoară

Cremă catalană, aromată cu lămâie și scorțișoară

Crema catalană este cel mai popular desert din Catalonia și motiv de mândrie națională prin acele părți ale Spaniei. Aduce a crema noastră de zahăr ars, asemănându-se însă mai mult cu franțuzeasca crème brûlée sau cu englezeasca Cambridge burnt cream, în cazul cărora crema pe bază de ouă și lapte sau smântână este acoperită cu un strat de de zahăr caramelizat.

Deși crema poartă denumirea de ”catalana”, nu numai catalanii, dar și francezii și englezii pretind că acest dulce își are originea în țările lor. Deși nu este prea clar cui i-a venit prima oară ideea acestei creme, cert este că ea apare menționată în cărți de bucate catalane foarte vechi, începând din secolul XIV, ceea ce face destul de probabilă originea sa catalană.crema-catalana

Dincolo de aspectul asemănător, există anumite diferențe între crème brûlée și crema catalana. Crème brûlée se face de obicei din smântână lichidă (din cea pentru gătit sau pentru frișcă), pe când pentru crema catalana se folosește doar lapte sau un amestec de smântână și lapte. De asemenea crema catalana se aromează întotdeauna cu scorțișoară și coajă de lămâie sau de portocală, mirodenii care îi dau mireasma sa tipică.

În mod tradițional, crema catalana se servește în vase mici și joase de lut, numite cassola în catalană sau cazuela în spaniolă. Stratul de zahăr caramelizat se prepară imediat înainte de servire, pentru a rămâne crocant: vasele cu cremă rece se presară cu zahăr și se ștampilează în repetate rânduri cu ajutorul unui vătrai de fier încins, special conceput pentru acest scop. (Am explicat însă mai jos și alte metode, mai la îndemână, pentru prepararea caramelului.)

Această cremă nu se mănâncă numai simplă, ci se folosește și la umplerea diferitelor foietaje, prăjituri sau torturi. De asemenea, există o delicioasă înghețată de cremă catalană, despre care voi scrie un articol în curând.

Crema catalana este un desert interesant, răcoritor, cu un gust complex. Batoanele de scorțișoară își lasă în lapte o aromă subtilă dar cumva adâncă, coaja de lămâie contribuie la prospețimea gustului, iar zahărul ars, ușor crocant, este absolut minunat în această combinație.

Pentru a nu obține crăpături în stratul de zahăr (precum cele din fotografii), nu uitați să lăsați crema să se răcească complet înainte de a adăuga zahărul caramelizat.

crema-catalana-1

Crema catalană

Ingrediente (pentru 4-5 persoane):

1 l de lapte
coaja de la o lămâie
1-2 batoane de scorțișoară
6 gălbenușuri
100-150 g zahăr (după gust)
50 g amidon de porumb
100 g zahăr (pentru zahărul ars)

Metoda:

1. Curățați coaja lămâii ajutându-vă de un cuțit pentru curățat cartofi sau de un cuțit normal cât mai ascuțit, încercând să ”prindeți” cât mai puțin din partea albă.

2. Păstrați o ceșcuță din cantitatea de lapte. Puneți restul laptelui pe foc într-o oală încăpătoare împreună cu scorțișoara și coaja de lămâie. Când laptele ajunge la punctul de fierbere, opriți focul.

3. Între timp, într-un bol mare, amestecați cu un tel ceșcuța de lapte cu amidonul până când nu mai sunt cocoloașe.

4. Separat bateți gălbenușurile, apoi amestecați-le cu amidonul.

5. Când laptele de pe foc este gata, strecurați-l, apoi turnați câte puțin lapte fierbinte peste amestecul de gălbenușuri și amidon, bătându neîncetat cu telul, până când tot laptele este încorporat.

6. Turnați totul la loc în oală și puneți-o pe aragaz la foc mic. Amestecați crema cu un tel sau cu o lingură de lemn până când se leagă. Stingeți focul.

7. Turnați crema fierbinte în boluri individuale și lăsați-o să se răcească complet înainte de a pregăti zahărul caramelizat.

Pregătirea zahărului caramelizat:

Pentru a pregăti zahărul caramelizat aveți mai multe opțiuni. Tradițional, bolurile se presară cu zahăr și apoi se ștampilează în repetate rânduri cu un soi de vătrai încins special (cel din fotografie). O altă metodă mai puțină disponibilă ar fi folosirea unei torțe speciale pentru gătit de genul acesteia.

Dacă nu aveți nici vătrai, nici torță, puteți pregăti zahărul foarte ușor la cuptor în felul următor:

1. Încingeți cuptorul bine de tot.

2. Tapetați o tavă mare cu hârtie de copt și presărați zahărul, încercând să formați patru-cinci discuri de mărimea vaselor în care se află crema (sau mai mici).

3. Dați la cuptor pentru în jur de 5 minute, până când zahărul s-a caramelizat.

4. Lăsați să se răcească complet, apoi așezați discurile de zahăr peste bolurile cu cremă și serviți.

*

Surse:
Colman Andrews, ”Catalan Cuisine”
es.wikipedia.org/wiki/Crema_catalana
mydailyjoys.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*