O sută de ani de la constituirea Corpului 7 Armată

O sută de ani de la constituirea Corpului 7 Armată

Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” Filiala Dej, a organizat joi, 22 septembrie o festivitate aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de la constituirea Corpului 7 Armată, structură militară participantă directă la luptele din cele două războaie mondiale.

1

În a treia etapă a existenţei sale, Corpul 7 Armată a avut comandamentul dislocat în garnizoana Dej și a primit numele unuia dintre comandanţii săi: general – erou naţional Nicolae Şova (1855-1966). Caracterizat – de cei care l-au cunoscut – ca un om „ferm şi neplecat, disciplinat, cu cunoştinţe militare şi generale dezvoltate, hotărît şi cu curajul opiniei sale, minuţios în lucrările sale şi pe ale cărui servicii şi cunoştinţe se poate conta în orice împrejurare”, „ca brav şi priceput ofiţer de război”, generalul Nicolae Şova (1855-1966) a fost considerat un ofiţer model al Armatei Române, apreciat pentru calităţile sale de comandant şi care, pentru abnegaţia şi eroismul său în luptă, a primit „înaintări în grad la excepţional”.

4

De altfel, Muzeul Militar din Dej, care îi poartă numele, găzduiește o întreagă sală dedicată gloriosului Corp de Armată, vizitatorul interesat având ocazia să parcurgă cu privirea, întreaga devenire cronologică a Corpului 7 Armată, de la înfiinţarea sa prin Înaltul Decret Regal nr.2784 din noaptea de 14/15 august 1916 şi până în 1996, anul inaugurării muzeului. Primind botezul focului la scurt timp după înfiinţare, la 30 august, în zona Mostiştea-Călăraşi, Corpul 7 Armată intră în reorganizare în 1919. Este momentul constituirii primelor structuri ale Armatei Române în Transilvania, după realizarea Marii Uniri, C.7.A. având onoarea de a fi prima santinelă în apărarea spaţiului românesc de peste Carpaţi.

2 5

Manifestările grupate sub genericul „Drum de luptă, drum de glorii” au avut loc în cazarma Bazei 4 Logistică „TRANSILVANIA” cuprinzând o slujbă de pomenire, luări de cuvânt și depuneri de coroane la bustul generalului Nicolae Șova, după care au continuat la „Monumentul Eroilor” din Cimitirul Dealul Florilor, în prezența unor cadrelor militare active și în rezervă, veterani de război, reprezentanților ai administrației locale și numeroși elevi din școlile dejene.

6

Manifestările aniversare s-au încheiat la Cercul Militar Dej, cu vernisarea expoziției: ,,Comemorând Marele Război (1914-1918) și personalități dejene”.

Foto: Oprișan Zoltan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*