Proiect Rotary Club Dej împotriva abandonului școlar

Proiect Rotary Club Dej împotriva abandonului școlar

Rotary Club Dej organizează an de an mai multe acțiuni și evenimente menite să susțină financiar o serie de proiecte sociale având ca beneficiari copiii care au cu adevărat nevoie de încurajare.
rotary-1În acest sens, în septembrie anul acesta, Rotary Club Dej a demarat proiectul „Școala pentru toți”, având drept țintă 10 copii (clasele 1-4) provenind din familii cu situație financiară precară, din Dej și satele învecinate. Scopul acestui proiect social este prevenirea abandonului şcolar prin asigurarea unui suport material pe tot parcursul anului de învățământ 2016-2017, suport constând în dotarea copiilor cu ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar și asigurarea unei mese calde la prânz (sau pachete cu alimente, la sate) și susținere specializată printr-un program after-school pentru cei rămași în urmă cu studiul. Nu în ultimul rând, în atenția rotarienilor dejeni se înscrie și consilierea părinților și monitorizarea familiilor care beneficiază de această acțiune.
Proiectul inițiat și finanțat de Rotary Club Dej este susținut de asemenea, de District 2241 Rotary România și Republica Moldova și de câțiva sponsori generoși.
Efectele abandonului şcolar demonstrează că acest tip de conduită este considerat deosebit de grav. Mai întâi, cei care abandonează şcoala nu au nici calificarea profesională, indispensabilă integrării socio-economice, nici formația morală şi civică necesară exercitării rolului de părinte şi celui de cetățean al unei comunități. În al doilea rând, neavând o calificare, cei care abandonează şcoala sunt viitorii şomeri şi reprezintă, pe termen mediu şi lung, o sursă de dificultăți sociale şi de pierderi, care depăşesc investiția cerută de formarea inițială.
14397Referindu-se la acest aspect, președinta RC Dej, Geanina Gavriș, a ținut să precizeze: „În zonele rurale, foarte mulţi prezintă riscul de a abandona şcoala după primele clase efectuate. Am ales această temă «Școala pentru toți» pentru proiectul nostru, deoarece eşecul şcolar şi analfabetismul sunt probleme din ce în ce mai des întâlnite, atât în România cât şi la nivel mondial. Lipsiți de motivație, mulți dintre elevii claselor gimnaziale renunță în primii ani de studiu, rămânând să dea o mână de ajutor în gospodăriile proprii sau chiar muncind ca zilieri la oamenii mai avuți din satele respective. Sărăcia comunităților din zonele defavorizate limitează posibilitățile părinților de a oferi copiilor resursele necesare educației și aici am considerat noi că putem și trebuie să intervenim”.rotary-2
Prima etapă a proiectului aflat în derulare, respectiv distribuirea de ghiozdane și rechizite s-a încheiat cu succes, prin implicarea directă a rotarienilor Geanina Gavriș, Ioan Mărginean și Adrian Oșan, acesta din urmă fiind și inițiatorul și coordonatorul proiectului.

M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*