Situație alarmantă privind extinderea rujeolei!

Situație alarmantă privind extinderea rujeolei!

În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. Doi copii au murit şi un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar aşteaptă confirmarea finală – informează Ministerul Sănătăţii, precizând că, în comparaţie cu anul 2015, când au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi nici un deces, creşterea este „mai mult decât alarmantă”.

harta-rujeola

Conform datelor ministerului, distribuţia cazurilor pe judeţe este următoarea: la granita dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj – 219 cazuri; în judeţul Mureş – 145 cazuri; în judeţul Arad – 113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an; în judeţul Timiş – 71 cazuri, din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an; în judeţul Suceava – 27 cazuri; în judeţul Braşov – 33 cazuri; în judeţul Sălaj – 7 cazuri; în judeţul Hunedoara – 14 cazuri; în judeţul Caraş-Severin – 13 cazuri; în judeţul Alba – 3 cazuri. Cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucureşti (4 cazuri) şi din judeţele: Bacău (3 cazuri); Bihor (1 caz); Constanţa (3 cazuri); Dâmboviţa (2 cazuri); Giurgiu (1 caz); Mehedinţi (1 caz); Neamţ (2 cazuri); Olt (2 cazuri); Sibiu (3 cazuri); Vaslui (1 caz). Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

„Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi” – se precizează într-un comunicat al MS, remis presei.

Prin intermediul aceluiaşi document, Ministerul Sănătăţii face un apel către părinţi, să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*