Peste 40 la sută dintre elevii de 15 ani nu au abilităţi de punere în practică a cunoştinţelor pe care le deţin

Peste 40 la sută dintre elevii de 15 ani nu au abilităţi de punere în practică a cunoştinţelor pe care le deţin

O bună parte dintre elevii din România nu pot face raţionamente elementare, deşi scriu şi citesc. Testele PISA arată că 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţionali, în condiţiile în care media în ţările europene este de 19%.

Unii elevi nu sunt capabili să aplice în practică cunoştinţele pe care le dețin. Ştiu să citească, dar nu pot să selecteze informaţia, nu o pot procesa.teste

Studiile arată ca un copil de 15 ani analfabet funcţional nu are şanse să facă vreun salt nici după vârsta de 18-19 ani. Mai exact, viitorii adulţi vor avea capacitatea de a raţiona la nivelul claselor a III-a şi a IV-a. Deşi în Europa scăderea analfabetismului este o prioritate strategică, în România nu este un subiect de interes pentru autorităţi.

„În Uniunea Europeană analfabetismul funcţional este de 19%, media pe toate ţările europene. Ţinta pentru 2020 este de 15%. Este foarte interesant că deşi pare că trebuie să scadă cu doar 4 procente, Comisia Europeană a pus pe locul 2 printre prioritățile strategice scăderea analfabetismului funcţional. În România este 42 % şi nu apare deloc printre obiectivele strategice. Noi nu am înţeles cum este posibil aşa ceva”, spune Cristian Hațu, președinte centru de Evaluare și Analize Educaționale.

„Practic la vârsta aceasta ei ar trebui să experimenteze efectiv lucruri, să fie lăsaţi să experimenteze, să fie lăsaţi să gresească. Sistemul educaţional românesc nu lasă elevul să greşească, dar să greşească în mod formativ”, spune un profesor.

La şcoală, profesorii ar trebui să le prezinte elevilor pe lângă teorie şi partea practică, pentru a le dezvolta anumite competenţe. În realitate, elevii memorează definiţii pe de rost, fără să le înţeleagă şi se plictisesc la orele de curs. Chiar dacă un profesor ar vrea să îi înveţe pe copii noţiuni practice, ele presupun timp, iar programa este deja prea încărcată.

sursa: digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*