Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri, se va aplica de anul viitor!

Impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri, se va aplica de anul viitor!

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea care introduce, de anul viitor, impozitul specific pentru baruri, restaurante și hoteluri. În varianta aprobată de Parlament, impozitul datorat de marile restaurante este dublat, dar, chiar și în noile condiții, suma pe metrul pătrat va fi cu 450% mai mare pentru cele cu suprafețe de până la 30 mp.restaurantlux

Legea privind impozitul specific pentru baruri, restaurante, hoteluri, pensiuni a fost revotată de Parlament cu mici modificări față de varianta din vară, trimisă la reexaminare de președinte. Schimbările nu vizează, însă, observațiile acestuia care se refereau la dezavantajarea afacerilor mici, care vor plăti mai mult și disproporționat în raport cu marii jucători, precum și la ajutorul de stat de care ar beneficia aceștia din urmă.

Noul impozit va fi introdus de la 1 ianuarie 2017. În aceste condiții, restaurantele foarte mici din Capitală, sub 30 metri pătrați (mp), vor datora 11.844 lei/an, potrivit calculelor fostului secretar de stat în Ministerul de Finanțe Gabriel Biriș, în timp ce restaurantele foarte mari, de peste 800 mp, vor datora 70.245 lei/an.

Suma care le revine marilor restaurante este dublă față de cea calculată conform variantei inițiale a Legii. Cu toate acestea, arată Biriș, proporțional, impozitul specific/mp pentru un restaurant mic (30 mp) rămâne cu 450% mai mare față de restaurantele mari (801mp).

“Marii câștigători ai acestei legi sunt, evident, patronii de mari restaurante, dar și, mai ales, patronii marilor complexuri hoteliere, gen Phoenicia – care plătesc impozit doar pentru locurile de cazare, nimic însă pentru profiturile obținute de barurile sau restaurantele din complex”, comentează Biriș.

Impozitul specific va fi calculat în funcție de suprafața afectată activității.

sursa: profit.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*