Femei care au schimbat câte ceva în lume…

Femei care au schimbat câte ceva în lume…

Atunci când mi-am propus să aleg câteva dintre cele mai influente femei din lume, știam că nu va fi o selecție ușoară, dar nici nu mi-am imaginat cât de dificil va fi. O scurtă documentare, prin bibliotecă și online, m-a trimis către pagini cu sute de femei care au intrat în istorie, fie aducând cu sine schimbări revoluționare, fie doar impresionându-și contemporanii prin personalitatea lor, adesea greu de cantonat în rigide scheme sociale. Regine, războinice (la propriu), militante pentru drepturile femeilor, muncitoare în fabrici, actrițe celebre sau pur și simplu doar năbădăioase, fiecare dintre ele a lăsat în urmă o amintire mozaic al propriei sale personalități. Unice. Pe de altă parte, alte mii și milioane de femei care nu au schimbat lumea, au schimbat totuși, cel puțin o lume: a unui soț, a unui copil, a unui părinte, al prietenilor din jur.

portrete-femei

Lăsând de o parte figurile feminine mitologice, una dintre primele și cele mai puternice femei din istorie a fost Cleopatra. Născută în anul 69 I.C. în Alexandria, regina a fost ultimul faraon al Egiptului, o femeie ambițioasă, puternică și dornică să realizeze lucruri mărețe pentru poporul ei. Regină la doar 18 ani, Cleopatra vorbea 9 limbi străine, era carismatică și seducătoare, dar prea puțin capabilă să-și înfrângă pasiunile și setea de putere.

Luptând împotriva englezilor care i-au invadat țara, Ioana D’Arc a condus o armată de bărbați în Războiul de 100 de ani. Deși în zilele noastre comportamentul ei ar fi catalogat ca exaltat, Ioana a considerat că este misiunea ei divină de a apăra poporul francez de invazia Albionului. S-a tuns, s-a îmbrăcat în haine bărbătești și a condus, victorioasă, bătălia de la Orleans din 1429. După care, se știe, acuzată de erezie și vrăjitorie, a fost arsă pe rug în Rouen, în 1431.

Jeanne D'Arc
Jeanne D’Arc

Elizabeta I, „Regina Virgină a Marii Britanii”, a fost femeia care și-a dedicat întreaga viață unui regat, transformând o insulă într-un imperiu, Anglia devenind una dintre cele mai puternice și prospere națiuni ale Europei.

La mai bine de 150 de ani distanță, Susan B. Anthony a fost un stâlp al mișcării feminine în secolul 19. Împreună cu Elizabeth Cady Stanton, a luptat pentru dreptul femeilor la vot și împotriva sclaviei, influențând zeci de femei ca atitudine și mod de viață.

O femeie care, peste noapte, a trebuit să fie în fruntea democrației din țara care abia își dobândise independența, Indira Gandhi a devenit un simbol, inclusiv al libertății femeilor din India, dacă nu din întreaga lume.

Marie Curie (1867-1934), de origine poloneză (Maria Sklodowska) a fost fiica unui pianiste şi a unui profesor de fizică şi matematică. În 1891 Maria plecat la Paris pentru a urma cursurile de fizică şi de matematică de la Sorbona. În 1893 îl cunoaşte pe Pierre Curie, cel care avea să-i devină soţ un an mai târziu. Căsătoria dintre cei doi avea să marcheze şi startul unui parteneriat profesional a cărui reuşite s-au dovedit de o însemnătate mondială, în special descoperirea poloniului, numit aşa de Marie în onoarei patriei natale, şi a radiului.
După moartea soţului său, într-un accident de trăsură, în 1906, Marie Curie i-a preluat postul de profesor la Universitatea Sorbona. Şi-a continuat munca, iar după câţiva ani a reuşit izolarea radiului. În 1911, drept apreciere, a luat Nobelul pentru Chimie.

Marie Curie
Marie Curie

Anii de studiu asupra elementelor radioactive au explus-o la o cantitate mare de radiaţii, care s-a manifestat, în ultimii ani de viaţă, sub forma unei maladii similare leucemiei. În 1934 a fost nevoită să se interneze la sanatoriul din Haute-Savoie din cauza stadiului avansat al bolii. Marie Curie a murit în vara aceluiaşi an, pe 4 iulie.

Multi oameni au descris-o pe Maica Teresa (1910-1997) ca fiind o sfântă în viață. Și, cu siguranță, nu greșeau. Maica Teresa și-a dedicat existența îngrijirii celor săraci și neajutorați, devenind un adevărat icon a celei mai pure și dezinteresate forme de altruism. Prin intermediul misiunilor sale de caritate, Maica Teresa a reușit să îngrijească în mare număr de oameni bolnavi sau muribunzi în Calcutta. Acțiunile sale dezinteresate și profund altruiste i-au adus un binemeritat premiu Nobel pentru Pace în anul 1979, iar anul acesta, sanctificarea.

La şcoala unde a învăţat, Dorothy Hodgkin (1910-1994) a fost una dintre cele două fete cărora li s-au permis să se alăture băieţilor la cursurile de chimie. Mai târziu, ea a fost admisă la Universitatea din Oxford, unde a studiat cristalografia cu raze X, o tehnică care fusese inventată destul de curând. Cu ajutorul acesteia, Dorothy a reuşit să determine structura penicilinei, a insulinei şi a vitaminei B12. Aceste realizări i-au adus Premiul Nobel pentru Chimie, în anul 1964.

Dorothy Hodgkin
Dorothy Hodgkin

Coco Chanel, cea mai vestită și cea mai de succes femeie din industria modei, a devenit un simbol și un pilon de referință al eleganței, îndrăznelii și al curajului. Ideile ei revoluționare au schimbat pentru totdeauna stilul de îmbrăcăminte al femeilor.

A primit 12 nominalizări la premiile Oscar și i-au fost înmânate 4 statuete, fiindu-i astfel onorat talentul în arta cinematografică. Katharine Hepburn a fost una dintre stelele hollywoodiene care nu se vor stinge niciodată. Independentă și neconvențională, a fost numită cea mai buna actriță a secolului XX, de către Institutul de Film American.

Katharine Hepburn
Katharine Hepburn

Cercetătoarea americană Rosalind Franklin (1920-1958) a fost cea care a pus bazele unui laborator, în cadrul căruia a reuşit să obţină imagini de foarte bună calitate ale structurii ADN-ului uman. După ce, vreme de mai bine de un an, a realizat calcule matematice, care să o ajute să-şi fundamenteze teoriile, savanta a putut demonstra că acidul dezoxiribonucleic are forma unui dublu helix.
Deşi nu avea permisiunea lui Rosalind, Maurice Wilkins, colega ei de laborator, a arărat rezultatele obţinute pe baza studiului lanţurilor de polinucleotide biologilor James Watson şi Francis Crick. Aceştia din urmă au publicat o serie de articole ştiinţifice despre noua descoperire din domeniul geneticii, menţionând contribuţia lui Rosalind Franklin doar într-o notă de subsol. În 1962, la patru ani după moartea savantei, cei doi au fost recompensaţi cu Premiul Nobel pentru „realizările” pe care le-au avut.

Simone de Beauvoir a fost una dintre rarele femei filosof, adeptă a existentialismului și tovarășa de-o viață a unuia dintre teoreticienii acestui curent, Jean Paul Sartre. Cartea ei, „Al doilea sex”, a atras după sine o multitudine de laude și tot atâtea critici.

Simone de Beauvoir
Simone de Beauvoir

Prima femeie prim-ministru a Marii Britanii, Margaret Thatcher a intrat în istorie ca „Doamna de Fier cu mănuși de catifea”. Fiica unui om de afaceri, Margaret Hilda Thatcher a absolvit Şcoala de fete Kesteven şi Grantham, iar printre activităţile sale extraşcolare se numărau: pianul, hockey-ul de câmp, înotul şi recitalurile de poezie. În 1943 este acceptată la Oxford unde este licenţiată în chimie. Unul dintre profesorii ei a fost omul de ştiinţă Hodgkin Dorothy, laureata Premiului Nobel. Nimic nu prevestea viitoarea ei carieră politică, până în 1948, când se înscrie în Asociaţia Conservatoare.

La 4 mai 1979, devine prima femeie premier din Europa şi a patra din lume.

Margaret Thatcher
Margaret Thatcher

Şi-a marcat venirea la biroul din Downing Street nr. 10, parafrazându-l pe Sfântul Francisc din Assisi: „Când e neînţelegere, să aducem armonie. Când e greşeală, să aducem adevărul. Când e  îndoială, să aducem încredere. Şi când e disperare, să aducem speranţa!”

Desigur, lista femeilor celebre este incompletă și rămâne deschisă…Mereu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*