A venit  vremea pentru anvelopele de iarnă!

A venit vremea pentru anvelopele de iarnă!

Nimeni nu se aştepta ca din luna octombrie să avem parte de vreme rece şi zăpadă la munte, însă vremea nu ţine cont de ce ne dorim noi. După mai multe avertizări de cod galben de lapoviță și ninsoare, la munte, pentru marți și miercuri (11-12 octombrie, meteorologii au emis o nouă avertizare pentru opt judeţe. Ceea ce înseamnă că echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă, devine obligatorie. Cei care sunt opriţi de Poliţie şi nu au anvelopele corespunzătoare riscă amenzi de minim 1.125 de lei.anvelope-masini

Cauciucurile de iarnă nu au o dată exactă la care trebuie instalate, însă Poliția te amendează dacă circuli cu anvelope de vară pe un drum acoperit de polei sau în condiții de lapoviță.

În caz contrar şoferii pot fi sancţionaţi cu maximum 20 de puncte de amendă, respectiv 2.500 lei (un punct de amendă = 125 lei). Amenda minimă, în acest caz, va fi de 1.125 lei. De asemenea certificatul de înmatriculare va fi reţinut până când şoferul nu va face dovada montării cauciucurilor de iarnă.

Codul Rutier îi obligă pe şoferi să aibă montate cauciucurile de iarnă atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă. Potrivit Noului Cod Rutier, la art.100, aliniatul 6 se menţionează că este interzisă „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*