De văzut: Salina Turda, minunea de sub pământ – Video

De văzut: Salina Turda, minunea de sub pământ – Video

Despre Salina Turda s-a scris mult în ultima vreme și, cu siguranță, se va mai scrie. Pentru că merită. Situată în zona numită Durgău-Valea Sărată, de lângă orașul Turda, salina este probabil cea mai populară destinație a turiștilor care vizitează această parte a județului Cluj, până nu de mult cunoscută doar pentru Cheile Turzii. Mina de sare (salina) de la Turda datează din perioada romană și a fost unul dintre motivele pentru care localitatea cunoscută sub numele de Potaisa, a cunoscut o dezvoltare ascendentă, chiar și după retragerea romanilor din Dacia. mina

Prima atestare documentară despre extragerea sării în Turda datează din anul 1271. În Evul Mediu, exploatarea era organizată în așa numitele Cămări de Sare, care erau de doua tipuri: unele care făceau exploatare, depozitare și transport până la apă, iar altele ocupate cu transportul pe apă și vânzarea sării.

Începând cu sfârșitul secolului XVIII, exploatarea și valorificarea sării devin monopol de stat, dar încep să apară unele probleme privind transportul sării pe drumul abrupt ce cobora de la salină. Pentru rezolvarea acestei situații se construiește începând cu 1853 galeria Franz Josef și sunt modernizate minele Terezia și Rudolf.
Folosită ca adăpost în Primul Război Mondial, Salina Turda este închisă în 1932. Ulterior, în 1948, devine depozit pentru brânzeturi, până în 1992, când a fost deschisă publicului.

salina_turda.intrarea noua

Amenajată prin fonduri PHARE în 1998, salina de la Turda excelează prin curățenie, bun gust, îndrăzneală arhitectonică. Poate fi luată oricând ca exemplu de orice întreprinzător care are de oferit turiștilor de pretutindeni. De altfel, salina Turda este printre puținele locuri din țară în care am întâlnit foarte mulți turiști străini, peste medie. Slovaci, maghiari, polonezi, spanioli, nemți, ruși, portughezi sau indieni vin să viziteze minunea de sub pământ, aflată la 30 de kilometri de Cluj.

Salina Turda - panoramă
Salina Turda – panoramă

În perioada ianuarie 2008 – ianuarie 2010 a avut loc o nouă etapă de modernizare a Salinei. În urma acesteia a fost creată o infățișare nouă și o functionalitate extinsă a Salinei Turda. În Mina Rudolf există acum o sala de concerte, teren de sport, bowling, minigolf dar și o gondolă imensă și s-a montat și un ascensor (lift) pentru persoanele care se deplasează mai greu. În Mina Terezia s-a construit un debarcader pe lac cu bărci care permit plimbarea turiștilor pe lacul salin. Per ansamblu infățișarea Salinei s-a schimbat radical în bine. Deschiderea oficială a Salinei Turda după renovare s-a făcut în data de 22 ianuarie 2010.

Salina Turda - sala principală
Salina Turda – sala principală

De notat că Salina Turda se află pe lista Monumentelor Istorice ale județului Cluj, document elaborat de către Ministerul Culturii și Cultelor din România în anul 2004 (cod oficial LMI 2004 CJ-II-m-A-07801).


Sănătate și distracție

Odată coborât în galerie, se așterne în fața ochilor lumea subterană din apropiere de Turda. Un magazin de suveniruri, bănci peste tot, locuri de joacă pentru copii, mese de biliard și tenis de masă, bowling, un amfiteatru, o roată imensă care face o rotire completă în 8 minute și un tavan de sare înalt de 13 etaje.
În stânga platoului, printr- o „gaură” uriașă, se dezvăluie adevărata surpriză a locului: alte 13 etaje în jos, la capătul cărora se întinde un lac subteran.

Salina Turda - debarcader
Salina Turda – debarcader

Luminată inteligent, o insulă artificială din lemn de pin adăpostește camere de repaus și un mic „port” din care se pot închiria bărcuțe pentru 20 de minute, în schimbul sumei de 10 lei.
Fotografiatul este permis peste tot, așa că întreaga peșteră de sare este luminată sporadic de blitz-urile turiștilor care fac poze în neștire, cu gura căscată de așa minune nemaivăzută.

salina-3

Aproape înghețați, vizitatorii au posibilitatea să aleagă două ieșiri. Să se întoarcă pe unde au intrat sau să parcurgă o galerie spectaculoasă, umedă și strălucitoare, lungă de 700 de metri.
Dacă aleg a doua variantă, constată, la ieșire, că se află la 5 kilometri de parcarea unde și-au lăsat mașinile. Cei mai mulți dintre turiști se întorc în frigul subteran și fac cale întoarsă, decât să meargă 5 kilometri cu soarele în față. Pe măsură ce urcă scările spre suprafață, temperatura crește vizibil, vizitatorii lepădându-și, rând, pe rând, hainele groase.

salina_turda_5

Anul acesta, pe pagina web a CNN au fost publicate câteva imagini spectaculoase facute de Richard John Seymour, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi din Marea Britanie. Profund impresionat de felul în care a fost amenajată salina veche de două mii de ani, fotograful englez a contribuit din plin la promovarea Salinei Turda, ca obiectiv de „neratat” în Transilvania. De altfel, siteuri cunoscute ca Trip Advisor sau Atlas Obscura, au scris despre salină și au publicat numeroase imagini care au făcut înconjorul lumii și au stârnit curiozitatea a mii de turiști.


Structura Salinei Turda
istoric1


Mina Rudolf
 are forma unei săli trapezoidale, numită în termeni tehnici abataj în talpă. Aceasta a fost începută în anul 1867 și are o lățime de circa 50 m, o lungime a vetrei (talpa abatajului) de 80 m, iar adâncimea este de 40 de m. Scările coboară de-a lungul a 13 etaje, fiecare având marcat anul în care a fost săpat. Datorită infiltrațiilor pe peretele nordic s-au format stalactite de sare, cu o viteză de creștere de 2 cm/an. Ca urmare a lucrărilor din ultimii ani, Mina Rudolf a fost dotată cu o serie de elemente noi care sunt destinate turiștilor: sală de concerte, teren de sport, gondolă, minigolf, bowling. A fost montat și un lift pentru a ușura accesul în mină.

Mina Ghizela a fost deschisă în 1857 și urma să fie o mină similară minei Rudolf, dar au fost executate numai lucrările pregătitoare, exploatarea fiind abandonată. În 1992, la deschiderea minei pentru tratament, a fost extinsă sala octogonală.

salina-veche

Mina Terezia este o mină de tip clopot cu o adâncime de 90 m în a cărei vatră s-a format un lac subteran, cu adâncimea de 5-8 metri și un diametru în jur de 70 m. Mina a fost exploatată încă din 1690. Aici se află celebra cascadă de sare pe peretele nordic al minei, cascadă ce s-a format prin depunerea sării din soluția salină ce se prelingea din galeriile romane. Recent s-a amenajat un debarcader cu bărci pe lacul subteran din Mina Terezia și o zonă de promenadă deosebită prin arhitectura elementelor ce o compun.

Galeria Franz Josef.Pentru a facilita și mai mult exploatarea sării, între 1853 și 1870 a fost construită o galerie orizontală pentru transportul sării la suprafață. Această galerie avea inițial 780 m însă a fost prelungită astfel încât acum are 917 m.

Foto: wikimedia

Vezi și:

http://salinaturda.eu/scurt-istoric/

http://edition.cnn.com/2016/01/27/arts/transylvania-subterranean-theme-park/index.html

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*