ASTRA Dej, prezentă la Alba Iulia, la Adunarea Generală a Asociațiunii

ASTRA Dej, prezentă la Alba Iulia, la Adunarea Generală a Asociațiunii

Alba Iulia, „capitala de suflet a tuturor românilor”, a fost gazda celei de a 111-a Adunare Generală a Asociaţiunii ASTRA, evenimentul reprezentând și o triplă sărbătoare cu puternice semnificații culturale: 150 de ani de la prima Adunare Generală ASTRA, care a avut loc la Alba Iulia în anul 1866; 150 de ani de la participarea lui Mihai Eminescu la prima Adunare Generală ASTRA desfăşurată la Alba Iulia și 150 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.

Lucrările Adunării Generale s-au desfășurat la Universitatea „1 Decembrie 1918”, dintre delegațiile celor 32 de despărțăminte din țară și 14 despărțăminte din Republica Moldova, Serbia și Ucraina făcând parte și delegația astriștilor dejeni: Viorel Lăcătuș, Bogdan Gavrilă, Livia Dăscălescu, Vasile Cernea, Claudia Mocan, Ioan Conțiș, Daniel Zdrâncu și ec.dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA.dejeni

Deschiderea oficială a lucrărilor Adunării Generale ASTRA a avut loc în sala de conferinţe a Universității (Palatul „APOR”), fiind precedată de intonarea Imnului de Stat și Imnului Astrei și salutul de bun venit adresat invitaților de către Maria Cioica, președinta despărțământului „Eugen Hulea”, organizatoarea evenimentului. Nu a lipsit nici binecuvântarea Arhiepiscopului de Alba Iulia Irineu Bistriţeanul și cuvintele de întâmpinare rostite de primarul Municipiului Alba Iulia, ing. Mircea Hava și a preşedintelui ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu.

adunare-acu img_1225

La festivitatea de deschidere alături de numeroși reprezentanți ai clerului și instituțiilor culturale și de învățământ din județul Alba, au mai fost prezenți: acad. Ionel Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității 1 Decembrie 1918”, vicepreședintele Academiei Române, acad. Victor Surdu, președintele Filialei Transilvania a Academiei Române acad. Emil Burzo, academicianul Marius Porumb, pr. Iulian Budescu, vicar al Mitropoliei Basarabiei, dr. Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, prof. Matei Drâmbărean, director în cadrul Direcţiei Județeme de Cultură Albă, Președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel.

img_1200

Lucrările ASTREI au continuat cu Sesiunea de comunicări în plen în cadrul căreia au conferențiat: acad. Ionel Vlad (Academia Română și Asociațiunea ASTRA – împreună 150 de ani), acad. Victor Surdu (Asociațiunea ASTRA și Academia Română), acad. Emil Burzo (Iuliu Maniu și Iuliu Hossu, membrii de onoare ai Academiei Române – Oameni pe care i-am cunoscut), prof. dr. Traian Tr. Cepoiu, Despărțământul ASTRA Buzăul Ardelean (Intrarea României în primul război mondial, în baza Tratatului și a Convenției cu aliații. Implicarea Asociațiunii Transilvane ASTRA în realizarea idealului național), PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei (Mutații de paradigmă culturală care decid relevanța și vizibilitatea Astrei în context euro-atlantic), prof. univ. dr. Elena Macavei, președinta Secțiunii Școlare a Asociațiunii ASTRA (Inițiative de creare a instituțiilor de tip academic în Europa) și prof. univ. dr. Ion Buzași, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj (Eminescu și Transilvania). acad.vlad
Sesiunea în plen a fost urmată de sesiunea de comunicări pe trei secţiuni: – Asociaţiunea ASTRA şi Mihai Eminescu (Secțiunea I), Perspective şi strategii în activitatea Asociaţiunii ASTRA (Secțiunea II) și Contribuțiile Astrei şi Academiei Române la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 (Secțiunea III). Adunarea Generală de la Albă Iulia s-a încheiat cu alegerea organelor de conducere și înmânarea de Diplome și premii, personalităților implicate în susținerea activităților Astrei. Singurul candidat la funcția de președinte a fost actualul președinte, reales cu unanimitate de voturi. Domnia sa a ales să colaboreze în continuare cu toți cei 4 vicepreședinți și cei doi secretari aflați în funcție. Totodată, membrii Asociaţiunii au elaborat o rezoluție prin care vor informa Preşedinţia României, Parlamentul şi Guvernul cu privire la Adunarea Generală de la Alba Iulia, în încercarea de a face cât mai cunoscute necesităţile stringente ale românilor. Viitoarea Adunare Generală va avea loc anul viitor în oraşul Carei, iar în anul 2018 în Basarabia.

wp_2016 Din programul evenimentului au făcut parte şi câteva momente artistice desfăşurate de elevii Liceului de artă „Regina Maria”, coordonaţi de prof. Gheorghe Burz. De asemenea, pe parcursul celor trei zile ale reuniunii (7-9 octombrie), invitaţii au avut ocazia să participe la: vizitarea Catedralei Reîntregirii Neamului, a Cetății „Alba Carolina”, vernisarea Expoziţiei aniversare a Colegiului Naţional „Horea,Cloșca și Crișan” (fostul Liceu de băieţi „Mihai Viteazul”), a Expoziţiei de carte a autorilor astrişti, Dezvelirea plăcii comemorative – „150 de ani de la participarea lui Mihai Eminescu la Adunarea Generală ASTRA de la Alba Iulia” și la Spectacolul de Gală care a avut loc la Casa de Cultură a Studenţilor.

Iar ca o concluzie la acest eveniment de suflet al astriștilor de pretutindeni, nu pot decât să-l citez pe președintele ASTRA, prof.univ. dr. Dumitru Acu: „Cea mai longevivă asociație culturală din România își continuă misiunea și după 155 de ani de existență”. Adică, ASTRA a fost și va mai fi!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*