„Colocviile de la Nicula”, ediția a VII – a

„Colocviile de la Nicula”, ediția a VII – a

La sfârşitul acestei săptămâni, la Mănăstirea Nicula au loc manifestările cultural-religioase prilejuite de cea de a VII-a ediţie a „Colocviilor de la Nicula”.nicula

Organizată de Despărţământul ASTRA „Ioan Alexandru” Gherla şi Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” – Nicula, tradiţionala întâlnire a intelectualităţii Despărţământului ASTRA din zona Transilvaniei adună în fiecare toamnă pe iubitorii poeziei, gazdele colocviilor fiind preşedintele ASTRA Gherla, pr. Ioan Morar şi stareţul Mănăstirii Nicula, arhimamdritul Nicolae Moldovan, în jurul cărora an de an se adună oamenii de litere din judeţele Cluj, Bistriţa Năsăud, Mureş, Sălaj, Galaţi, Sibiu şi Maramureş. Din această ultimă regiune a ţării este prezent de fiecare dată şi actorul Paul Antoniu, de la Teatrul Municipal Baia Mare, care susţine şi un recital de poezie, moment liric aşteptat cu mult interes şi în acest an.

Vineri, 14 octombrie, la Mănăstirea Nicula are loc parastasul la mormintele scriitorilor Ioan Alexandru, Ion Apostol Popescu, Vasile Avram şi Emil Giurgiucă, dar va fi evocată şi personalitatea regretatului Mitropolit Bartolomeu Anania. Colocviile propriu-zise încep sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 9:00, printre invitaţii care vor susţine lucrări numărându-se specialişti din Sibiu, Galaţi, Baia Mare şi Târgu Mureş, oameni de seamă care în fiecare an onorează această întâlnire de suflet de pe dealurile Niculii.

„Fără cultură, nu există Mântuire” – spunea părintele protosinghel Nicodim Mândiţă, unul dintre marii duhovnici ai Moldovei.

Aşa este, iar în împrejurimile municipiului Gherla, în acest spirit se discută pentru a şaptea oară la Colocviile de la Nicula. Îi aşteptăm acolo pe toţi aceia care iubesc poezia şi frumosul. Nu întâmplător, în fiecare toamnă vin aici şi elevii Şcolii Gimnaziale „Ioan Alexandru” din comuna Sânpaul, în frunte cu primarul lor, dovedindu-se receptivi la tot ce se discută în cadrul colocviilor.

Sz.Cs.
ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*