Medicamentele  pe  bază de rețetă vor fi mai ieftine

Medicamentele pe bază de rețetă vor fi mai ieftine

Majoritatea medicamentelor emise pe bază de rețetă, vor fi ieftinite, în trepte, cel mai probabil începând din primul trimestru al anului viitor, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. medicamente

„Ieftinim majoritatea medicamentelor în România, o facem în trepte pentru a evita o nouă criză a medicamentelor. Astăzi avem pacienți care rămân fără medicamente, chiar dacă au tot dreptul la ele. Sunt medicamente pentru care nu există alternative terapeutice. Doar în ultimul an, Ministerul Sănătății a primit notificări că vor fi retrase 1.057 de produse medicamentoase din România. Politica de preț a făcut ca în ultimul an unele medicamente să ajungă atât de ieftine, încât o parte dintre producători să nu le mai aducă în România și atunci medicamentele pur și simplu dispar din spitale, din farmacii. Vom introduce o ieftinire în trepte a medicamentelor ieșite de sub patent”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Astfel, medicamentele care au ieșit de sub patent vor fi ieftinite cu 10% în primul an, cu încă 10% în al doilea an, cu încă 15% în al treilea an, ajungându-se în trei ani la o ieftinire de 35%.

„Vom avea grijă de medicamentele esențiale — acelea despre care OMS spune că ar trebui să se găsească oriunde, din Siberia până în Sahara. (…) Vorbim de medicamente ieftine, generice, medicamente pe care dorim să le avem în România și credem că acest lucru este esențial. Pentru medicamentele compensate 100% de către CNAS vom avea un alt regim de preț. Vorbim despre 56 de medicamente, adică aproximativ 5% din totalul existent în România. Când spun medicamente, spun denumiri comune internaționale, nu mă refer la fiecare formă a unui medicament. (…) Termenul pentru recalcularea prețului va fi discutat împreună cu ceilalți parteneri. Noi credem că fezabil este să se facă acest lucru în primul trimestru al anului viitor. Reglementările statului român se referă strict la medicamentele care sunt emise pe bază de rețetă. Medicamentele pe care mergem singuri și ni le cumpărăm din farmacie au un preț care nu este reglementat, nu a fost reglementat prin ordinul de ministru, nu va fi reglementat prin HG care stabilește prețul maximal pentru medicamente eliberate pe bază de rețetă”, a adăugat Vlad Voiculescu.

O altă măsură care va fi luată vizează introducerea obligației pentru farmacii și pentru distribuitori să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate într-un sistem electronic.

De asemenea, va fi realizat un website, un instrument important pentru a constata lipsa unor medicamente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*