Asociația „Porți către suflet”, deschide „porți” spre integrarea socială

Asociația „Porți către suflet”, deschide „porți” spre integrarea socială

Asociația „Porți către suflet” din Dej, a deschis în toamna aceasta câteva „porți” spre integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale, persoane de care se ocupă încă de la constituirea sa în anul 2013. Prin aceste porți, mai mari sau mai mici, larg deschise către cei cărora li se adresează, intențiile asociației s-au conturat tot mai clare, asigurând un suport terapeutic și social pentru un grup semnificativ de persoane. Pentru cei care învață să-și asume responsabilitatea propriei existențe, în primul rând.

parteneriat

„Prin acest grup ajungem să înțelegem că, indiferent cât de multe relații am construi și indiferent cât de multe persoane am avea în jur (familie, prieteni, rude, etc.), în final suntem singuri și nu avem la dispoziție decât propriile noastre forțe. Noi suntem cei care decidem cum vrem să fie viața noastră, noi suntem cei care alegem drumul pe care-l considerăm cel mai potrivit pentru a ne atinge aspirațiile și nevoile, de noi depinde bucuria succesului obținut. Noi avem libertatea de a alege calea și de a da sens vieții noastre, indiferent de limitele noastre fizice, psihice, afective, înnăscute sau dobândite. Pas cu pas, în cadrul grupului fiecare își găsește identitatea , utilitatea și frumusețea lăuntrică” – a precizat președintele asociației, dl. Nelu Anca (licențiat în psihologie – sociologie, cu un masterat în Psihologie și psihoterapie analitică Jungiană), subliniind că prima mare provocare pentru membrii asociației o reprezintă lupta cu izolarea, cu frica de ceilalți și de reacțiile majorității.

tapiterie-3 tapiterie-2

În acest sens, o etapă firească în devenirea asociației o constituie organizarea unor cursuri de tapiserie, de recondiționare mobilă-veche și de producere a unor obiecte handmade, la care s-a adăugat recent un curs de chitară și urmează foarte curând, unul de pictură. Cursuri susținute pro-bono de oameni cu suflet, care doresc să împărtășească și altora din cunoștințele și abilitățile lor. Aceste cursuri vin în completarea unor acțiuni comune realizate pe parcursul anului, prin parteneriatele cu Liceul Tehnologic „Someș”, Școala Gimnazială Nr.1 Dej și Școala Gimnazială Specială, mai ales în cadrul Programului „Școala altfel”.

parteneri

De asemenea, vizând aceleași obiective, Asociația „Porți către suflet” a înaintat Primăriei Dej un proiect întitulat „Promovează abilitatea”, prin care să poată extinde aria de preocupări a membrilor asociației, în funcție de abilitățile de care dispun, respectiv: ateliere de tâmplărie mică (jucării din lemn, mobilier de grădină), confecționarea de obiecte din materiale reciclabile, inițiere în utilizarea calculatorului, scriere creativă și altele. Terapie ocupațională, dacă e să le dăm și un nume acestor activități, ca o alternativă la psihoterapia individuală. Sau altfel spus: dorința de a schimba ceva în modul de abordare al propriei persoane în relația cu cei din jur, de a avea încredere în sine și de a elibera resursele de spontaneitate şi creativitate, conştiente sau inconştiente existente în fiecare individ.

6 chitara

Dacă terapia ocupațională, așa cum se definește, se preocupă de promovarea sănătății și stării de bine prin intermediul unor activități fie relaxante, fie utile (sau ambele), scopul primar rămâne însă acela de integrare socială. Or, primul pas spre integrare presupune ieșirea în lume, presupune să devii vizibil pentru a-ți ocupa locul cuvenit în societate. Și, în acest sens, activitățile socio-culturale organizate de asociație, au fost la fel de binevenite și bine primite.

ancagrup-asociatie 5

Potrivit președintelui asociației dejene, „în clipa de față, o persoană cu nevoi speciale este aidoma unui copil cu un singur părinte. Dacă Statul a îndrăznit să-l adopte (elaborând și implementând o serie de legi), societatea îl refuză încă, datorită concepțiilor tradiționale privind posibilitățile reduse ale acestuia de a acționa, comparativ cu cele ale unei persoane sănătoase. Mentalitățile se schimbă mult mai greu decât legile. Așa se explică de ce persoanele cu nevoi speciale se simt marginalizate de societate și tocmai aici văd rostul intervenției noastre, pentru că în realitate, aceste persoane înainte de toate, sunt Oameni, ca noi toți, iar mulți dintre ei au dovedit chiar abilități superioare multor persoane valide. Și poate, tocmai de aceea – a mai adăugat Nelu Anca – atât eu, cât și cei care stau alături de mine, ne considerăm doar simpli lucrători ai sufletului”.

asociatia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*