Vechimea din școlile profesionale și cele de ucenicie ar putea fi recunoscută la pensie

Vechimea din școlile profesionale și cele de ucenicie ar putea fi recunoscută la pensie

Parlamentarii propun ca vechimea din școlile profesionale și cele de ucenicie să fie recunoscută la pensie. Propunerea privind modificarea Legii pensiilor, aflată în dezbatere publică în Senat, este argumentată de faptul că perioadele de ucenicie, uneori chiar remunerate, ar trebui să fie considerate vechime în muncă, așa cum sunt luate în calcul, de exemplu, studiile universitare.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 11 octombrie.ucenici

„Lipsa acestei prevederi și în favoarea asiguraților care au urmat cursuri la zi ale învățământului universitar, și în defavoarea celor care au absolvit învățământul profesional, reprezintă o discriminare. Aceste persoane, pe lângă pregătirea teoretică și profesională, au prestat și activitate productivă, chiar au fost retribuite în ambele perioade ale pregătirii profesionale, ceea ce este un plus față de persoanele care au absolvit învățământul superior și care beneficiază de prevederile art. 49 din lege”, au transmis inițiatorii, în expunerea de motive.

Propunerea legislativă mai prevede ca persoanelor aflate în această situație să li se recalculeze pensiile la cerere.

Sursa: legestart.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*