Peste 100 de taxe nefiscale, propuse spre desfiinţare

Peste 100 de taxe nefiscale, propuse spre desfiinţare

Un proiect de lege prevede desfiinţarea a peste 100 de taxe, despre care iniţiatorii spun că aduc doar 0,07% din PIB, iar 25 dintre ele se plătesc în afara graniţelor.taxe

Sunt vizate nouă mari categorii de taxe a căror anulare este solicitată de către 14 senatori PSD. Printre acestea, taxele radio și TV. Cheltuielile Radioului și ale Televiziunii urmează să fie susținute de stat, cele două având în continuare posibilitatea de a se finanţa şi din publicitate, donații, sponsorizări.

Alt exemplu este al taxei de timbru pentru autovehicule. Prin această propunere, s-ar reduce timpul pentru cumpărarea unei maşini, iar Administrația Fondului de Mediu oricum încasează efectiv o mică parte din taxă, respectiv 40% din sumele cuvenite.

Prin eliminarea taxelor percepute la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu ocazia înființării unei firme precum și pentru înregistrarea mențiunilor, inițiatorii cred că se va încuraja antreprenoriatul. Vor fi eliminate impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv.

Se mai propune eliminarea taxei pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar, dar și taxele consulare percepute la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale României. Apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale ar urma să fie făcută gratuit. În cazul eliberării pașapoartelor se propune eliminarea taxei suplimentare.

Alte taxe propuse pentru desfiinţare sunt cele de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și sportiv, cele extrajudiciare de timbru și tarifele pentru plata pierderii sau modificării actelor pentru publicarea în Monitorul Oficial.

La capitolul taxe către ONRC sunt 20 de taxe în discuţie pentru eliminare. Printre acestea, cererea de înregistrare în Registrul comerțului – persoane juridice, aceeași cerere pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, etc. Tot aici găsim cereri de mențiuni simple, cereri de mențiuni complexe cu două sau mai multe operațiuni, etc.

Potrivit ministerului de Finanțe, impactul măsurii asupra bugetului de stat este mult mai mare decât cel avansat de inițiatori, motiv pentru care Guvernul se opune inițativei.

Aursa: digi24.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*