Sanitasul oprește lucrul astăzi, 19 octombrie

Sanitasul oprește lucrul astăzi, 19 octombrie

Cele două mari federații sindicale din sistemul sanitar, Sanitas și Hiprocrat, au anunțat că săptămâna aceasta vor avea loc greve de avertisment cu oprirea activității. Una va fi astăzi, 19 octombrie, cealaltă vineri, 21 octombrie.

Federațiile Sanitas și Hipocrat au început protestele de aproape o lună. Dacă până acum angajații din sistemul sanitar s-au rezumat la a purta banderole, care să le arate nemulțumirea față de politica dezastruoasă dusă de autoritățile centrale, săptămâna aceasta protestele se acutizează. SANITAS

Primii care vor opri lucrul vor fi sindicaliștii de la Sanitas. Miercuri, 19 octombrie, între orele 08.00 – 10.00, ei vor înceta activitatea. Intervalul orar ales este unul extrem de aglomerat în unitățile sanitare. Spre exemplu, în spitale, în acest interval se fac vizitele și se face raportul de gardă. Practic, se întâlnesc echipele care au lucrat noaptea cu cele care lucrează ziua, așa că încetarea activității va avea un impact major.

Grevă de avertisment vor avea și sindicaliștii de la Federația Hipocrat. Ei vor opri lucrul vineri. „Deşi există discuţii susţinute cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cel al Muncii, promisiunile de rezolvare a revendicărilor noastre nu înseamnă soluţionarea în fapt, aşa că protestul anunţaţ îşi urmează cursul, iar data de 21 octombrie va însemna pichetarea Ministerul Sănătății și întreruperea activității timp de două ore, între 13.00 şi 15.00”, a anunțat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat. Și intervalul ales de sindicaliștii de la Hipocrat este important, pentru că atunci se întâlnesc, practic, oamenii din două ture, așa că și impactul acesteia va fi major.

Revendicările sindicaliștilor

În principal, sindicaliștii de la Sanitas și de la Hipocrat cer o salarizare unitară a personalului medical din toate sectoarele de activitate. E vorba de circa 23.000 de salariați TESA și de 1.800 de funcționari publici din Direcțiile de Sănătate Publică, angajații din asistență socială și din grădinițe, care au fost „săriți” de Ordonanța 20 din 2016, cea care ar fi trebuit să echilibreze salariile tuturor bugetarilor. De asemenea, cele două federații vor ca sporurile pentru condiții deosebite de muncă să fie calculate la salariile actuale, și nu la cele din anul 2009, dar și ca angajații din sistemul sanitar să primească tichete de vacanță și de masă.

Grevă generală pe 31 octombrie

Dacă grevele de avertisment le organizează în zile diferite, ambele federații din Sănătate au stabilit ca greva generală să aibă loc în aceeași zi: pe 31 octombrie. Atunci, în toate unitățile sanitare din țară va fi oprită activitatea, urmând să fie asigurate doar urgențele.

Federația Sanitas a strâns până în prezent 68.700 de semnături pentru declanșarea grevei generale în data de 31 octombrie, a declarat marți, pentru AGERPRES, prim-vicepreședintele federației, Marius Sepi.

Foto: mediafax.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*