Toamna se numără bobocii și  semnăturile…

Toamna se numără bobocii și semnăturile…

Dacă toamna se numără „bobocii” prin partide, tot toamna se strâng și semnăturile de susținere pentru listele de partid. De altfel, alegerile parlamentare din toamna acestui an vor marca revenirea la votul pe listă şi renunţarea la scrutinul de tip uninominal. Ales după sistemul uninominal în 2012, actualul Parlament a fost considerat în dese rânduri cel mai slab calitativ de după Revoluţie şi criticat dur pentru numărul nejustificat de mare al aleşilor raportat la populaţie.liste-dosar

Noua lege a alegerilor parlamentare prevede revenirea la scrutinul pe liste de partid, folosit pentru ultima dată la alegerile legislative din 2004. Practic, la alegerile parlamentare din toamnă, românii nu vor mai vota uninominal, ca până acum, ci vor avea în faţă o listă propusă de fiecare partid sau alianţă în parte. Noua legislaţie electorală va duce şi la scăderea numărului de parlamentari. În noul Legislativ vor fi „doar” 466 de senatori şi deputaţi faţă de 588 câţi au fost aleşi în 2012.

Prin urmare, organizaţiile partidelor politice clujene trebuie să-şi depună la Biroul Electoral de Circumscripţie Cluj candidaturile până la data de 27 octombrie. Alături de candidaturi, la nivel naţional trebuie depuse şi 200.000 de semnături de suţinere pentru lista partidului.

La nivelul judeţului Cluj, cele mai multe semnături le-a strâns PNL. Liberalii au reuşit să adune 23.500 de semnături de susţinere şi îşi propun să obţină cinci mandate de deputat şi două de senator. Social democraţii clujeni au adunat 20.700 semnături şi au ca obiectiv trei mandate de deputat şi unul de senator.

Filiala din Cluj a ALDE a trims la structura centrală de la Bucureşti peste 10.000 de semnături. Reprezentanţii organizaţiei clujene ALDE spun că speră să obţină un mandat de deputat şi unul de senator.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*