„Educație pentru sănătatea femeii” și „Marșul Roz”, la Dej

„Educație pentru sănătatea femeii” și „Marșul Roz”, la Dej

Sala multimedia a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Dej a găzduit vineri, 21 octombrie, o activitate de informare referitor la cancerul mamar, având în vedere ascendența alarmantă a neoplaziilor mamare, la paciente din ce în ce mai tinere.

dimitriu Organizată pentru al 7-lea an consecutiv, şi al 5-lea în parteneriat cu filiala locală AVON România, activitatea se înscrie în proiectul de „Educaţie pentru sănătatea femeii”, coordonat de prof. Maria Ana Dimitriu.

Desfășurată sub semnul fundiţei roz (simbolul luptei împotriva cancerului la sân), activitatea la care au participat eleve din clasele terminale şi numeroase profesoare, a fost deschisă de prof. Maria-Ana Dimitriu, care, după o scurtă prezentare a proiectului, a vorbit despre importanţa accesului la informaţii corecte şi o educaţie sanitară preventivă în rândul fetelor/femeilor, pentru detectarea în fază incipientă a cancerului de sân.

dscn6485 avon

Cancerul la sân este cea de-a doua cauză de deces în rândul persoanelor afectate de cancer şi este responsabil pentru peste 1,6% dintre decesele înregistrate la femei, în întreaga lume. Descoperită în primele stadii, această boală poate fi însă tratată cu succes, rata de supravieţuire după tratamentul aplicat în faza incipientă fiind de aproape 100% în primii cinci ani de la stabilirea diagnosticului.

dscn6487 activitate

Despre factorii care favorizează apariţia cancerului, dar şi măsurile care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire a vorbit asistenta medicală de la Dispensarul Școlar Nr.1. Subliniind cât de important este ca o femeie care identifică un nodul să nu-l ignore mergând pe premisa că nu îi provoacă durere (deoarece acest simptom apare abia în ultimul stadiu al bolii, când șansele de supraviețuire sunt minime), domnia sa a accentuat că este imperios necesar ca femeile să apeleze la medic pentru un diagnostic corect şi să nu se auto-trateze cu diverse medicamente despre care au citit sau au auzit din diverse surse. dscn6480

Nu în ultimul rând, despre campaniile sociale și cele anticancer derulate în fiecare an în luna octombrie (începând cu 2002) de Compania AVON România şi despre rezultatele obţinute în urma lor, a vorbit d-na Cornelia Iechei, reprezentanta zonală a firmei. Campaniile fac parte dintr-o iniţiativă globală a brandului AVON şi sunt dedicate creşterii gradului de conştientizare a cancerului de sân în rândul populaţiei, mai ales a celei feminine.

dscn6523 dscn6526

La final, cei prezenți au avut parte de tradiționala tombolă AVON, trei eleve câştigătoare bucurându-se de cosmeticele înmânate de reprezentanta la Dej a firmei, doamna Dana Sima.

dsc_3952 dsc_3987

Activitatea a continuat apoi cu „Marșul Roz”, derulat anul acesta sub sloganul „Cancel cancer”, la care s-au raliat în semn de solidaritate cu persoanele afectate de cancerul la sân, elevi și profesori de la toate liceele dejene, Primăria Dej, Rotary Club Dej, precum și organizațiile de femei ale PSD și PNL.

dsc_4103 roz-1

Evenimentul organizat în Dej și în alte 6 oraşe din România, se înscrie în campania globală derulată de compania Avon, pe parcursul lunii octombrie, şi include acţiuni organizate în peste 40 de ţări, din Europa, America și Asia. Campania, derulată anual de Avon, doreşte să atragă atenţia asupra celor atinşi de această maladie şi să impulsioneze strângerea de fonduri necesare luptei împotriva cancerului la sân.

roz-2

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*