Senatul propune reducerea TVA  pentru serviciile de sport și fitness

Senatul propune reducerea TVA pentru serviciile de sport și fitness

Taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru serviciile de sport și fitness ar putea să fie redusă de la 20% la 9% potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal, depus la Senat.

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului, deputații Valeriu Steriu și Eugen Tomac, susțin că propunerea de reducere a TVA la 9% pentru serviciile de sport calificat, cheltuielile de fitness și nutriție vine ca urmare a unor „statistici alarmante atât în privința obezității, cât și a numărului de săli de fitness pe cap de locuitor în România”. fitness

„România se află pe locul al III-lea în UE în privința numărului de obezi și este pe ultimul loc din UE în privința numărului de săli de fitness pe cap de locuitor. Finanțările publice pentru promovarea sportului și în infrastructura sportivă din ultimii ani sunt dezastruoase. Un tânăr din trei nu face deloc sport, iar două treimi fac sport doar de câteva ori pe lună. La nivel european, statele membre au înțeles importanța încurajării activităților fizice, astfel că zece state membre au adoptat o cota a TVA redusă sau super redusă pentru serviciile de fitness. Acestea sunt: Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Finlanda și Suedia – cota redusă și Luxemburg – cota super redusă”, precizează inițiatorii în documentul amintit, potrivit Agerpres.

Inițiatorii susțin că, potrivit studiului epidemiologic „Obezitatea în România (ORO) – Prevalența obezității și a factorilor de risc ai obezității în populația adultă din România”, realizat de Asociația Română pentru Studiul Obezității, obezitatea afectează peste 20% dintre cetățenii români cu vârsta peste 18 ani.

Inițiatorii subliniază și faptul că „problemele financiare sunt comune în rândul tinerilor”, iar propunerea de lege vizează încurajarea acestora să meargă la sală și să investească în sănătate.

Senatul este prima Camera sesizată în acest caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*