Accizele foarte mari, alimentează contrabanda cu țigări

Accizele foarte mari, alimentează contrabanda cu țigări

Accizele foarte mari practicate pentru produsele din tutun au şi alte efecte decât cele scontate de atorităţi, respectiv scăderea consumului, unul dintre acestea fiind o creştere cu peste 18% pieței negre a țigaretelor.tigari

Potrivit un studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, piața neagră a țigaretelor a crescut în septembrie la 18,3% de la 14,9% în luna iulie, acesta este cea mai mare creștere a comerțului ilegal cu țigarete din ultimii doi ani și se situează peste media ultimilor cinci ani (circa 15%).

Potrivit vicepreședintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Dorel Fronea, această majorare nedorită a pieței negre impune întărirea imediată a măsurilor operaționale, dar și relansarea unei abordări strategice coordonate. „Din păcate, acesta este rezultatul la care s-a ajuns ca urmare a desființării Autorității Naționale a Vămilor, în august 2013. Este cunoscut că, în ultima lună de funcționare a ANV, iulie 2013, nivelul traficului ilicit cu țigarete era de 11,8%. Atunci aveam 15 scannere funcționale și aproximativ 100 de echipe mobile la nivel național, care au fost desființate. Actualmente, scannerele nu funcționează la capacitate normală, nu mai avem echipe mobile, iar numărul lucrătorilor vamali din vămile de frontieră este insuficient. Astăzi suntem în măsură să anunțăm că Strategia Națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, inițiată de autoritatea vamală, se află în stadiul final al procesului de avizare interinstituțională și va fi lansată public spre consultare în cel mai scurt timp”, a declarat Fronea, citat de Agerpres.

El mai susține că autoritățile au luat măsuri de întărire a cooperării transfrontaliere, ca urmare a întâlnirilor cu conducătorii administrațiilor vamale din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Germania, dar și cu conducerile OLAF și EUBAM. „Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o creștere semnificativă în septembrie față de iulie, de 7,2%, până la 42,5%. Cea mai importantă majorare a pieței negre se înregistrează în regiunea de Sud-Est, și anume 8,3%, până la 18,5%. Regiunile Nord-Vest (din care face parte şi judeţul Cluj – n.r.), Vest și Sud-Est continuă să dețină, de asemenea, cote importante (24,5%, 24,3% respectiv 24,1%). Din punct de vedere al provenienței, ponderea “cheap whites” continuă să crească, situându-se, în iulie, la peste 60% din totalul pieței negre. Produsele provenite din Ucraina se află în creștere (cu 3,1%), iar cele din Moldova în scădere (cu 3,3%), în timp ceSerbia se menține la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research.

Ileana Dumitru, director Legal & External Affairs, BAT Romania, a afirmat că majorarea cu peste trei puncte procentuale a contrabandei înseamnă o pierdere anualizată suplimentară de 130 de milioane de euro la bugetul de stat, în condițiile în care statul pierdea oricum 600 de milioane de euro în fiecare an.

Trebuie remarcat că sectorul tutunului este – chiar şi în contextul actualei “legi anti-fumat” – al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa 3 miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, sau echivalentul a 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*