Astriștii dejeni s-au întâlnit „la ceas de toamnă”

Astriștii dejeni s-au întâlnit „la ceas de toamnă”

Astriștii Cenaclului literar „Radu Săplăcan”, împreună cu conducerea Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” al ASTRA Dej (ec.dr. Radu Gavrilă – președinte, prof. Cristian Groșan – vicepreședinte și prof. Viorel Lăcătuș – secretar) s-au întâlnit marți, 25 octombrie, într-o „ședință de lucru” pentru a discuta despre activitățile din anul 2016 şi pentru a stabili calendarul evenimentelor culturale pentru perioada imediat următoare și pentru anul 2017. Reuniunea care a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Local Dej, a fost prezidată, și implicit moderată, de președintele Despărțământului dejean al ASTRA și de președintele cenaclului „Radu Săplăcan”, jurnalistul și criticul Zorin Diaconescu.

dsc_4457 dscn6571

Subiectul cel mai consistent și mai fierbinte al discuțiilor l-a constituit pregătirea unui volum colectiv care, asemenea celor publicate până în prezent, să reflecte cât mai fidel și complet preocupările literare ale intelighenției dejene. Cu precădere, activitatea membrilor cenaclului. Sarcina de lector, corector și prefațator al volumului i-a revenit poetei Elena Valeria Ciura, cea de redactor lui Zorin Diaconescu, iar cea de publisher, la fel ca întotdeauna, Editurii ASTRA-Dej.

5 dscn6583

De asemenea, în perioada rămasă până la sfârșitul anului, în cadrul „Conferințelor Astrei”, miercuri, 16 noiembrie, dejenii au ocazia să-l întâlnească și să-l asculte pe academicianul Ion Aurel Pop, rectorul UBB Cluj, iar în preajma sărbătorilor de iarnă, să participe la o nouă ediție (a VI – a) a tradiționalei manifestări: „Din lada de zestre a satului someșean”.

5-1

În ce privește programul anului 2017, ASTRA Dej va continua seria manifestărilor care i-au adus notorietate, respectiv: continuarea proiectului „Memoria documentelor”, tipăririle şi lansările de carte, conferinţele organizate cu prilejul unor sărbători naţionale sau date importante din calendarul istoric al ţării, donaţiile de carte, simpozioanele, expoziţiile şi concertele Astrei. Manifestări realizate în parteneriat cu instituțiile dejene, între care Primăria, Protopopiatul Ortodox Dej și liceele din oraș ocupă un loc important, dar și despărţămintele din ţară şi Cercurile astriste din Căşeiu, Vad şi Gâlgău.

pdftojpg-me-01 Totodată, având în vedere faptul că despărțământul are și o publicație proprie, „Astra dejeană”, relansarea și editarea acestei reviste se înscrie pe linia generală a activităţilor de promovare a culturii locale și valorilor astriste.

Pe aceeași linie de promovare a valorilor locale și naționale, Astra Dej intenționează să oganizeze în 2017 o nouă ediție a taberei „Acasă la noi”, un proiect care a debutat în 1997 și care în iulie 2016 a înregistrat un succes deosebit, prin prezența la Dej a copiilor din satul Sireți (Raionul Strășeni, Republica Moldova).

2-2

Nu în ultimul rând, Ziua Astrei Rediviva (18 ianuarie) și Ziua Astrei Dejene (4 iulie) constituie alte două momente care îi reunește pe astriștii dejeni și invitații lor, Ziua Astrei Rediviva fiind prin tradiție și Revelionul Astrei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*