A început un nou episod din serialul „Dejul marilor proiecte”

A început un nou episod din serialul „Dejul marilor proiecte”

Dacă megalomania n-a omorât (încă!) România, Dejul nu are cum să fie o excepție. Drept care, accesarea de fonduri europene, întru „europenizarea” orașului este prioritatea numărul unu pentru administrația locală. Mai ales că primarul are la dispoziție un consiliu care votează tot ce inima-i „pohtește”. Or, după toate cele începute și neterminate încă (Casa de Cultură, Muzeu, Toroc), ultima „pohtă” e amenajarea Pădurii Bungăr și al lacului, zis de agrement, de pe Baltă. Amenajări binevenite desigur, care vor salubriza sperăm, ambele locații, având în vedere gradul ridicat de civilizație urbană de care dau dovadă locuitorii din zonele adiacente… Dar și „vizitatorii” ocazionali din alte cartiere.

bungar3

Așa că, Pădurea Bungăr nu va mai fi pădure (mă rog, oricum nu mai e demult!) ci un spațiu betonat și asfaltat, cu alei trotuare și piste de bicicliști, cu „țarcuri” de joacă pentru copii, cu terenuri de tenis, baschet și minifotbal, cu amfiteatru pentru spectacole și alte mărunțișuri: „adventure park” dotat cu echipamente pentru dezvoltarea echilibrului(hâc !), „elemente de tip barbecue”, mese cu bănci și pergole (că tot iubim separeurile și detestăm spațiile deschise!). Sigur, cireașa de pe tort va fi însă construirea unor „ spații pentru animalele de companie” și o „zonă de antrenament și dresaj canin”. Iar dacă scapă ici-colo un copac netăiat și neasfaltat, probabil că din circa 17 ha de zonă verde, vor rămâne și două trei petice de verdeață. Măcar o tufă, un mărăcine, ceva… Suma preconizată pentru această investiție absolut necesară imaginii europene a Dejului este de 13.438.807,70 lei (mii lei cu TVA inclus) și se va realiza din bugetul local al municipiului și din fonduri externe nerambursabile prin „Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.2, Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului”.

bungar1

Mă rog, nimic legat de conservarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al orașului sau de tot restul enumerat de către finanțator pentru a fi eligibil proiectul. Dar nici nu contează prea mult pentru cei cărora li se ia piuitul cu pozele unor fabuloase investiții, care chiar dacă vor arăta cu totul altfel în realitate, vor așeza orașul pe același nivel cu marile metropole turistice ale țării. Pardon, ale Europei!

În ce privește lacul de agrement din apropiere, acesta se va reduce substanțial, până la dimensiunea de baltă și va beneficia de același tip de mobilare urbană ca și Bungărul. Asfalt, beton și între ele bănci, aparate fitnes, locuri de joacă pentru copii și ce se mai poate. Valorea investiției s-ar ridica la 10.334.965,04 lei (inclusiv TVA), iar finanțarea, la fel ca și în cazul Pădurii Bungăr, pe lângă fonduri proprii din bugetul local, ar fi din fondurile externe nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, axa Prioritară 5.

Nu știu cum și în ce fel se vor materializa ambele proiecte, în schimb știu sigur că ne place să începem cât mai multe lucrări deodată, și care durează muuuuuult și-apoi se termină brusc și de mântuială.

consilieri-1

Până una, alta, joi, 27 octombrie, spre liniștea sufletească și mândria dejenilor, aleșii urbei au dezbătut și votat în unanimitate respectivele proiecte de hotărâre. Deocamdată însă, megaviziunea Primăriei există doar în stadiul de proiect, urmând ca ulterior conducerea orașului să afle dacă acesta este sau nu eligibil pentru a fi finanțat din fonduri europene.

Foto: dejeanul.ro și Ioana Jeler

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*