În noaptea aceasta,  trecem la ora de iarnă!

În noaptea aceasta, trecem la ora de iarnă!

Ora de iarnă se aplică în fiecare an, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din luna octombrie. Așadar, trecerea la ora de iarnă 2016 se face în noaptea dintre 29 octombrie și 30 octombrie (ultima duminică din luna octombrie), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineții de 30 octombrie 2016 devine ora 3:00. Ceea ce înseamnă că vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi.ora-de-iarna

În fiecare primăvară, mai precis în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, trecem la ora de vară. În acest fel, se folosește lumina naturală pentru o perioadă ceva mai lungă de timp, pe parcursul unei zile. În schimb, odată cu instalarea toamnei, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie, se revine la oră normală.

În țara noastră, acest sistem a fost instaurat în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la oră de vară a fost abrogată. De abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest sistem, valabil astăzi în toată Europa.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*