Papricaș de cartofi, ca la bunica acasă!

Papricaș de cartofi, ca la bunica acasă!

Bunica-mea obișnuia să-mi spună așa: „Dacă știi când și câtă sare să pui în mâncare, e imposibil să nu îți iasă ceva gustos!” Însă, cu sarea nu-i întotdeauna ca-n basmul lui Ispirescu. Dar e bine să ții cont de câteva sfaturi. Bunăoară, despre cartofi. papricas

Cartofii curățați de coaja și puși la fiert pentru piure se sărează cu câteva minute înainte de a fi gata.Sarea adăugata la început ii va întări și nu vor rămâne făinoși. Dimpotrivă, când vrei să faci o supă sau o mâncare de cartofi, sarea se pune de la început. Cât despre cartofii prăjiți, toată lumea știe că se sărează abia după ce sunt gata!

Nu întâmplător am amintit acum despre cum se pune sare la cartofi. Rețeta pe care vreau să v-o ofer este: papricașul de cartofi. Cu untură, în zilele de dulce, cu untdelemn, în cele de post.
La 5-6 cartofi potrivit de mari, punem o lingură de untură sau două de untdelemn. Și pe asta, tot de la bunica o știu: grăsimea vegetală trebuie folosită în cantitate dublă față de grăsimea animală.

Adăugăm o lingurița de boia dulce (sau/și un ardei gras ori un gogoșar), o ceapă potrivit de mare, tăiată mărunțel și-o lingură de pătrunjel verde tocat.

Într-o cratiță de fontă ( sau una cu pereții groși) punem untura la încins, înăbușim ceapa în ea, cât să devină galbenă aurie, adaugăm boiaua, învârtim repede cu lingura de lemn, să-și ia culoarea, după care punem cartofii curățați de coajă și tăiați în cuburi. Sare, după gust, cum vă spuneam la început. Vin la rând ardeiul sau gogoșarul – tăiat în felii, căci rolul lor e să dea un plus de savoare. Se umple cratița cu atâta apă cât să acopere cartofii… și încă un deget pe deasupra.

Se fierb cartofii la foc mic, cu vasul acoperit… musai! Iar atunci când apa scade și cartofii sunt bine fiertu, se presăra pătrunjel verde tocat și se aduce papricașul la masă, fie fără niciun alt adaos, doar cu o salată sau niscaiva murături, fie cu bucăți de slănină friptă, cu carnați ori cu coaste afumate sau cu alte cărnuri fripte după cum vă sunt pe plac. Asta, dacă nu-i zi de post cumva…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*