Înainte de alegeri, Parlamentul deschide robinetul de  mărit  salarii!

Înainte de alegeri, Parlamentul deschide robinetul de mărit salarii!

Dacian Cioloș critică măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni privind creșterile salariale. Parlamentul votează, Guvernul nu are bani. Măririle de salarii pentru anumite categorii vor accentua inechitățile din sistem, a mai spus Cioloş, care a atras atenția că va rămâne fără finanțare legea privind salarizarea unitară a bugetarilor.ciolos

Premierul spune că aceste măriri însumează peste 9 miliarde de lei, ceea ce reprezintă un impact bugetar ce poate duce fie la creșterea deficitului, fie la reducerea investițiilor.

„Din ceea ce spunea doamna ministru de Finanțe, cu tot ceea s-a votat în ultimele luni în pregătirea campaniei electorale, așa cum, din păcate, ne-a obișnuit Parlamentul, înainte de alegeri votează în toate direcțiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente, s-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB împărțit în diferite direcții. (…) E un impact bugetar care înseamnă sau creșterea deficitului — ceea ce ar fi catastrofal pentru România — sau, dacă nu, dacă vrem să ținem limitele deficitului (…), asta înseamnă reducerea investițiilor”, a spus Cioloș la Adevărul Live.

„Chiar dacă banii aceștia să zicem că ar fi necesar să se ducă în măriri de salarii… dar măririle acestea procentuale nu fac decât să crească și mai mult dezechilibrele între modul cum sunt tratați diferiți salariați. Și noi asta am încercat să corectăm anul acesta. Pentru că doar măriri procentuale nu rezolvă problema salarizării. Avem în continuare oameni care au aceeași formare profesională, aceeași vechime, lucrează în aceleași instituții sau în instituții paralele, cu aceleași responsabilități, dar care au salarii diferite. Măririle procentuale nu rezolvă aceste disfuncționalități, dar pe care noi vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării unitare coerentă. Cu aceste decizii, o lege a salarizării bugetare nu va mai avea finanțare, pur și simplu pentru că banii se împart din nou câte un pic la fiecare”, a mai spus premierul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*