Trei propuneri legislative, adoptate tacit de Senat

Trei propuneri legislative, adoptate tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit trei propuneri legislative, dintre care una vizează majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 și la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017, iar alta majorarea pensiilor foștilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură, la 500 de lei.

Prima propunere, adoptată tacit, este semnată de parlamentari de la PSD, ALDE, UNPR, independenți și minorități și prevede majorarea valorii punctului de pensie, la 40% din venitul mediu brut de la 1 ianuarie 2017 și apoi la 45%, începând cu data de 1 iulie 2017, scrie News.ro. senatori

Propunerea legislativă de modificare a sistemului public de pensii a fost inițiată de senatoarea Cristiana Anghel.

Proiectul de act normativ prevede ca ”valoarea punctului de pensie să nu fie mai mică decât 40% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv 45% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017”.

Cealaltă inițiativă care a trecut tacit de Senat prevede majorarea pensiilor celor care au lucrat la CAP și este inițiată de senatorul PMP Haralambie Vochițoiu.

Potrivit propunerii de modificare a Legii nr. 263 privind sistemul unitar de pensii publice, pensiile foștilor membri ai cooperativelor agricole din agricultură se majorează la 500 de lei prin acordarea unei indemnizații sociale.

”Trebuie să votăm acest proiect de lege atât de necesar celor care la ora asta au doar 350 de lei pensie. 500 de lei oricum este insuficient, dar anticipez corul de bocitoare din Ministerul de Finanțe, care ne va spune că nu sunt bani. (…) Guvernul trebuie să caute soluții pentru acești români care au lucrat în agricultură și au contribuit de-a lungul vieții lor la construcția acestei țări”, declara în timpul dezbaterilor de la Comisia de muncă senatorul Haralambie Vochițoiu.
Comisia de muncă a adoptat un raport de admitere a propunerii legislative.

A treia propunere legislativă vizează abrogarea art.23 alin.(a) din Ordonanța de Urgență nr.11 din 23 martie 2004 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale și este semnată de parlamentari de la PSD, ALDE și PMP. Proiectul prevede evaluarea trimestrială a coșului minim de consum lunar, de către INS.

Proiectele merg la Camera Deputaților, ca for decizional.

profit.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*