Capriciile celui mai puternic afrodiziac

Capriciile celui mai puternic afrodiziac

de Zorin Diaconescu.

Părerile sunt împărţite, experienţa îmi spune că totuşi, puterea rămâne cel mai puternic afrodiziac. Ea fascinează, înspăimântă, seduce şi induce, de la agonie la extaz, tot ce-şi poate imagina softul nostru. În regnul animal e simplu, e masculul alfa, deţinătorul unor calităţi evidente. Acolo nu se poate trişa. În istoria lui homo sapiens avem şi exemplele lui Claudiu, Nero sau Caligula, dovadă cu puterea la oameni este deopotrivă legată de inteligenţă şi de perversiune. Pasiunea pentru Valeria Mesalina, pentru poezie sau perversiunea în stare aproape pură, i-au făcut pe cei 3 împăraţi personificări ale măreţiei şi ale abisului, la fel cum Imperiul a rămas sublim şi în acelaşi timp decadent, în anale.

dorian-grayÎncă din studenţie am încercat să înţeleg politica prin Dorian Gray, cu toate că romanul lui Oscar Wilde este probabil una din scrierile cele mai apolitice cu putinţă. Politicianul, la fel ca şi eroul lui Wilde, trebuie să fie incasabil, ca un diamant, cu feţele perfect şlefuite, fără fisuri.

Alt motiv să mă năpădească amintirile.

Nu apare, în amintirile mele, nici un politician cu vocaţie reală, în schimb am fost martorul şi până la un punct participantul unei întâmplări, ale cărei semnificaţii rămân valabile şi azi.

Mă înscrisesem ca tot dascălul la gradul 2, cursurile de pregătire, mai ales cele de socialism, fiind obligatorii. Când să fie cursurile? În vacanţa de iarnă, iar cel de socialism fusese programat pentru 25 decembrie. Ironie? Cinism? Bătaie de joc? România socialistă.

Lectorul de socialism era un tip instruit şi cu umor. A apărut în dimineaţa de 25, cu o întârziere de vreo 20 de minute, cu ochii cât cepele şi ne-a spus: sper că aţi sesizat caracterul laic al celor întâmplate noaptea trecută. Propun să începem cu o pauză de cafea! Urale! Pauza s-a tot prelungit, dar la un moment dat a trebuit să ne întoarcem în sala de curs, a început un rezumat, foarte bine prezentat de lector, clar, concis şi logic, iar fiecare paragraf se încheia cu cuvintele:… sau, mă rog, aşa ar trebui să fie.

Nu suntem atât de înapoiaţi încât să ne închipuim că ceea ce ni se oferă în loc de politică ar fi ceva digerabil, după cum nu ne închipuiam că năutul, care de fapt era orz prăjit, din înlocuitorul de cafea de pe vremea lui Ceauşescu, era într-adevăr licoarea pe care am moştenit-o de la turci. Dar… e mai uşor aşa, fiindcă nişte politicieni adevăraţi implică riscul punerii cu adevărat la treabă, ceea ce sigur ar duce la prosperitate, dar noi nu ne-am născut cu vocaţia prosperităţii, ci cu poezia în sânge. Drept urmare, nu vă supăraţi, dacă la noi în continuare sa iau lucrurile „à la légère”.

zorin Eseist, jurnalist, om de radio și televiziune, bloger pătimaș, Zorin Diaconescu este mereu și-ntotdeauna egal cu sine. Motiv pentru care și constanta aprecierilor noastre față de omul și publicistul Diaconescu, rămâne de zece.

În plus, dejulmeu.ro îi mulțumește pentru colaborare

http://frame.bloglovin.com
https://crezerv.wordpress.com/author/zorindiac/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*