Salubritate: servicii anemice, tarife puternice!

Salubritate: servicii anemice, tarife puternice!

Consilierii locali s-au întrunit astăzi, într-o ședință „fulger”, pentru a da curs cererii Companiei Brantner Vereş, privind creşterea tarifelor la salubritate. În cazul persoanelor fizice de la 6,43 lei la 8,89 lei (creştere cu 2,46 lei), iar în cazul persoanelor juridice de la 77,10 lei/mc la 97,08 lei/ m3 (creștere de 19,98/ lei). Situație în care, o familie compusă din 4 persoane va plăti aproape 50 de lei pentru a i se ridica gunoiul menajer. Cât privește o familie formată din 5, 6 sau mai mulți membri, faceți dumneavoastră calculul, că noi nu îndrăznim! Asta, în condițiile în care anumite zone din oraș înoată literalmente în gunoi, iar punctul de lucru din Dej, al companiei în cauză, a fost constant subvenționat de la buget.gunoi-1

După discuții mai mult de formă decât de conținut, 12 consilieri, din 15 prezenți, au votat cu obediență o variantă de tarif propusă de primar, recte, în cazul persoanelor fizice 7,48 lei/ persoană, (creștere de 1,05 lei), iar în cazul persoanelor juridice 84 lei /mc faţă de 77,10 lei/ mc, cât este acum.

”Motivul pentru care până acum am optat pentru subvenție și nu pentru majorarea de tarif este acela că am avut promisiunea fermă din partea domnului Mureșan că va rezolva transportul la Surduc, situație în care nu era necesară majorarea tarifelor. Astăzi ni s-a spus că gunoiul nu se poate duce prin transport la Surduc și atunci domnul primar nu a avut altă soluție decât aceasta, să propună majorarea de tarif”, a fost explicația Dorei Muncelean, viceprimarul Dejului, consemnată de dej24.ro

gunoi-2Până una alta, după principiul tarife puternice, servicii anemice, compania care deține un monopol total pe deșeurile noastre, merge înainte. Și dacă e să ne luăm după declarația făcută la prelungirea contractului dintre administrația dejeană și Compania Brantner Vereș, în februarie 2014, de Francisc Mureșan: „că există diferențe între ceea ce s-a ofertat și realizat, deoarece realitatea din teren i-a făcut să își întoarcă opiniile”, în doi ani, situația nu s-a schimbat deloc.

Atunci, Francisc Mureșan vorbea de investiții și schimbări, dar la fel ca întotdeauna, realitatea a rămas cu mult în urma ficțiunii:
„Mă refer la recipienții de colectare a deșeurilor. Sunt zone greu accesibile, unde am fost nevoiți sa înlocuim sistemul propus inițial. Nu o să fie la fel aceste investiții. Am avut mari probleme cu optimizarea transportului deșeurilor la Cluj. Am fost nevoiți să facem alte investiții pentru a transporta cât mai mult odată. Programele de măturat au suferit modificări în teren în funcție de necesitățile orașului. Am măturat și de 5-6 ori pe zi în zona șantierelor de la școli, rămânând alte zone abandonate. Spălatul străzilor se face la comanda primăriei (comandă făcută de două ori pe an, ca să nu se tulbure praful din oraș! – n.a.). Noi practicăm un tarif de 5.4 lei persoană/lună. Același tarif îl are și Turda, care transportă gunoiul la o distanță mai mică. Cele două părți vor semna un contract, vor fi dezbateri pentru a face cât mai mult posibil. gunoi-4

Va guverna întotdeauna o regulă economică prin care să regăsim măcar parte din amortizarea celor investite. Vreau să vă mai spun că tot ce se investește este bun comun al companiei, nu al municipiului, ce vom investi va rămâne companiei. Vreau să vă spun că de multe ori ne-am depășit limitele, am transportat deșeuri voluminoase, vegetale, din construcții, am înființat un punct de colectare al deșeurilor electrice. Vă rog să țineți cont și de astea. Cred că vom putea colabora mult mai bine dacă avem un dialog” – a declarat la vremea respectivă pentru dejeanul.ro, directorul punctului de lucru Brantner Veres Dej.

Nota bene totuși, că măcar astăzi, primarul a dat glas unei amenințări mai ferme privind cererea companiei, în sensul că dacă Brantner Veres nu acceptă tariful votat de consilieri, în următoarele trei luni se va rezilia contractul cu firma.
Dar cum amenințările primarului se mai estompează pe parcurs, mai ales că totul ține de implementarea proiectului Consiliului Județean privind managementul deșeurilor, avem timp berechet să ascundem gunoiul sub preș!

gunoi-3

Foto: mandru ca sunt dejean?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*