Eroul  Vasile Unguraş, comemorat la Dej

Eroul Vasile Unguraş, comemorat la Dej

Denumită inițial „Ziua Armistițiului”, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11,00, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, forțele aliate au semnat armistițiul cu Germania, în urma căruia se punea capăt războiului.
„Ziua Armistițiului” este celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, dar și în state europene.

unguras-1

În România, Ziua Armistițiului a devenit „Ziua Veteranilor căzuți la datorie în teatrele de operații”, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni in afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acţiunilor teroriste.

unguras-2 unguras-3

La Dej, un astfel de moment comemorativ a avut loc vineri, 11 noiembrie, în cimitirul de pe Dealul Mulatău, unde se află mormântul Maiorului (pm) Vasile Iuliu Unguraş. Garnizoana Dej a organizat un ceremonial religios pentru a cinsti sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului, alături de rudele eroului, la ceremonial fiind prezenți reprezentanţi ai autorităţii locale, cadre militare, veterani de război şi elevi.

unguras-5 unguras-4

Vasile Unguraș s-a născut pe data 27 ianuarie 1977, în municipiul Dej. A absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu în anul 2001 și a fost încadrat la Batalionul 265 Poliţie Militară pe funcţia de comandant pluton. În Afganistan acţiona alături de colegii din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal. Căpitanul Vasile Unguraș se afla la a doua misiune într-un teatru de operaţii, prima misiune fiind în Irak, în anul 2006.

În vârstă de 32 de ani, Vasile Iuliu Unguraş a căzut la datorie în Afganistan, pe data de 7 aprilie 2009, în timp ce conducea o misiune de patrulare formată din patru autovehicule, din cadrul Batalionului 2 Manevră, pe autostrada A1, Kandahar – Kabul. La 20 km nord-est de Qalat, unul din autovehicule a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma exploziei, ofiţerul şi-a pierdut viaţa, iar alţi patru militari au fost răniţi. Vasile Iuliu Unguraş a lăsat în urmă o soție și două fetițe gemene, Iuliana şi Doina, în vârstă de doi ani la acea dată.
Pentru curajul, devotamentul şi respectarea jurământului de a-şi apăra ţara cu preţul vieţii, eroul născut în Dej a fost avansat de către Ministrul Apărării Naţionale la gradul de maior post-mortem şi a fost decorat de către preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Pentru servicii excepţionale în calitate de comandant al plutonului din batalionul românesc, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate din Afganistan (ISAF), Guvernul SUA l-a decorat post-mortem pe Vasile-Iuliu Unguraş cu „US Bronze Star Medal”.

Veșnică recunoştinţă eroilor neamului românesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*