Avram IANCU, „Erou al Națiunii Române”

Avram IANCU, „Erou al Națiunii Române”

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea care prevede acordarea titlului de „Erou al Națiunii Române”, celui care a luptat pentru libertatea românilor din Transilvania: Avram Iancu.avram-iancu

„Pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania este declarat “Erou al Naţiunii Române”, prevede articolul legii.

Aeroportul Cluj salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a promulga această lege și este onorat că poartă numele Avram Iancu, se arată în comunicatul remis presei. Aeroportul poartă numele marelui nostru revoluționar, din octombrie 2013. 
 
Cunoscut ca şi „Crăişorul munţilor”, Avram Iancu s-a remarcat în timpul Revoluţiei de la 1848 ca erou al luptei pentru drepturile şi libertăţile românilor din Transilvania. Avram Iancu şi-a desăvârşit studiile la Cluj, mai întâi la liceul Piarist, iar mai apoi la Facultatea de Drept.
S-a stins în dimineța zilei de 10 septembrie 1872 și a fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”. La slujba de înmormântare au slujit 36 preoți, în frunte cu protopopii Mihălțanu (ortodox) din Brad și Balint (unit) din Roșia Montană. În fruntea convoiului funerar pășeau foștii comandanți militari ai românilor, care se mai aflau în viață: Simion Balint, Axente Sever, Mihai Andreica, Nicolae Corcheș și Clemente Aiudeanu. Pentru a anunța moartea sa, clopotele au tras în munți timp de trei zile și trei nopți. Comitetul de înmormântare l-a declarat „erou al națiunii”.
 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*