Colecția de azulejos a poetului LUCIAN BLAGA, expusă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Colecția de azulejos a poetului LUCIAN BLAGA, expusă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Joi, 24 noiembrie, ora 14, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, are loc vernisarea expoziţiei „Colecţia de azulejos LUCIAN BLAGA”.

Expoziţia, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, prezintă o latură mai puţin cunoscută a personalităţii marelui poet şi filosof Lucian Blaga, aceea de colecţionar de artă, introducând publicul vizitator în ambianţa atât de caracteristică a faianţei lusitane.

azulejos

La sfârşitul misiunii sale diplomatice în Portugalia (1938-1939), Lucian Blaga a cumpărat o gospodărie ţărănească în hotarul oraşului Bistriţa, pe Dealul Cetăţii, ca loc de odihnă şi creaţie. În anul 1985, fiica sa, Dorli Blaga, a donat muzeului din Bistriţa şase cutii cu faianţă cumpărate de poet în perioada lusitană. Donaţia constă în 125 de plăci de faianţă (azulejo) din secolele XVII-XVIII, specifice artei portugheze. Ele decorau faţadele şi interioarele clădirilor (palate, biserici, vile), precum şi spaţiile publice. Prin combinarea plăcilor se obţineau compoziţii de o mare diversitate (peisaje, scene biblice sau istorice) şi suprafeţe decorate tip tapet. Decorul consta în arabescuri, compoziţii geometrice, florale, zoomorfe, în combinaţii de albastru cu alb, respectiv alb, albastru şi galben.

Pe lângă colecţia de azulejo, expoziţia cuprinde şi imagini din perioada petrecută de donator la Lisabona, imagini de la Bistriţa, dar şi o scurtă istorie a faianţei lusitane.colectia-lucian-blaga

În calitate de partener al acestui eveniment, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvanei completează expoziţia cu bunuri culturale aflate în patrimoniul său: masca mortuară şi mâna poetului Lucian Blaga, realizate în ghips, manuscrisul volumului „Fiinţa istorică”, scrisori ale poetului adresate profesorului Ion Breazu, precum şi lucrări, între care „Trilogia cunoaşterii” şi „Trilogia culturii”, în ediţie princeps, tipărite la Sibiu în perioada de exil a Universităţii clujene, toate cu semnătura olografă a poetului, aflate în patrimoniul bibliotecii muzeului, printr-o donaţie a familiei Daicoviciu.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 24 noiembrie – 30 decembrie 2016.

ziarulfaclia.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*