Supă de cârnați cu groșcior

Supă de cârnați cu groșcior

Avertisment: nu este o mâncare pentru cei care țin dietă! E sățioasă, „grasă” de-a dreptul și plină de calorii. În nici un caz nu e pentru cei care fac mișcare doar de la masă, la pat și din pat până la televizor și înapoi. E pentru oameni care se scoală de dimineață, caută de vite, după aia merg la câmp, ori la pădure, ori în mină, și dup-aceea se-ntorc și mai grădinăresc ceva, mai meșteresc pe lângă casă una, alta. Sunt, cum s-ar zice, bucate pentru oameni care nu se dau în lături de la muncă.

zupa-2

Iar dacă v-a susurat pe la urechi cuvântul groșcior (smântână, în graiul moroșenilor), atunci știți și de pe unde-i rețeta. Așa – dar nu chiar așa – e și soleanca fraților basarabeni, pe care-au luat-o ori de la ruși, ori de la ucraineni, ori de pe alte neamuri de prin partea ceea de lume. De unde s-au „contaminat” moroșenii nu știu, dar știu că mâncare e bună, foarte bună chiar!

Întâi și-ntâi, aveți nevoie de o jumătare de kil de cârnați afumați și bine uscați, apoi, de o ceapă, un morcov, un pătrunjel, o rădăcină de țelină mică, un litru de zeamă de varză pentru acrit, smântână (groșcior) și sare, poate și-un gălbenuș.

Rădăcinoasele se curăță, se spală, se taie în două pe lung și se pun la fiert în apă rece. Se adaugă și ceapa, curățată, dar lăsată întreagă. După ce au fiert, toate vor fi scoase din zeama, în care se vor arunca apoi cârnații, tăiați felioare. Când credeți că sunt gata, adăugați zeama de varză (moare, cum i se mai spune pe la noi), se potrivește de sare (numai dacă e nevoie) și se adaugă groșciorul (smântână dulce, nefermentată), „copt” mai întâi într-un alt vas, pentru ca odată adăugat în zeama acră, să nu se brânzească. Unii bat în acest groșcior și-un gălbenuș de ou, care „îndesește” supa și-o face mai… dulceagă. Alții vor adăuga la fiert, la început, și niște cartofi sau vor pune ceva varză, tăiată fâșii. Chestie de gust! Dar ce gust!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*