Simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

Simpozion dedicat împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial

La Cercul Militar din Dej a avut loc marți, 22 noiembrie, un Simpozion cu tema: „O sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial 1916-2016”, organizat de Cercul Pedagogic al Profesorilor de Istorie din Dej și zona Dej, în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, Muzeul Municipal de Istorie și Garnizoana Dej. Manifestarea, la care au fost prezenți elevi, profesori și cadre militare, precum și primarul Costan Morar și colonel dr. Dumitru Buda, Șef de Stat Major al Bazei 4 Logistică ”Transilvania”, a fost moderată de prof. Valeria Huza, coordonatoarea Cercului Pedagogic.1

Cu acest prilej, au fost prezentate comunicările: „România în perioada premergătoare Primului Război mondial” (prof. Valeria Huza); „Participarea României la Primul Război Mondial” (prof. Cristian Păltinean); „Armata Română în Primul Război Mondial” (prof. Cristina Albinetz) și „Scurt istoric al Regimentului 81 Infanterie Dej” (prof. Constantin Albinetz). O „lecție deschisă” de istorie și un „memento” pentru un șir de evenimente care au marcat începutul secolului XX.

dsc_5421 dsc_5424

Contradicțiile dintre marile țări imperialiste, determinate de dezvoltarea inegală și în salturi a capitalismului, au dus la formarea a două blocuri de interes: Tripla Alianță (Puterile Centrale) și Tripla Înțelegere (Antanta). În 1914, conflictul pentru „reîmpărțirea lumii”, dintre Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Bulgaria) și Antanta (Franţa, Imperiul Rus, Imperiul Britanic, Italia şi mai târziu Statele Unite ale Americii) avea să intre în istorie sub denumirea de „Marele Război”, fiind prima conflagrație de amploare de pe continentul European în care s-au folosit arme complexe de distrugere în masă.

csc_5468 dsc_5500

Sub presiunea evenimentelor și a marilor puteri, după doi ani de neutralitate, România a intrat în august 1916 în război, de partea Antantei. La 15 august 1916, Armata Româna a trecut în Transilvania prin trecătorile Carpaților.

Toate aceste momente, inclusiv rolul României în contextul evenimentelor ante și post război, au fost evocate în cadrul simpozionului, împreună cu „paginile de istorie locală” referitoare la Regimentul 81 Infanterie, al Comandamentului General Teritorial Sibiu, care a luat ființă la 29 ianuarie 1919, în Garnizoana Dej. Tradițiile de luptă ale fostului Regiment sunt continuate astăzi de Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistrița.

3 4

În războiul din 1914-1918, au fost mobilizați în armata aproape 70 milioane de oameni. Bilanțul războiului a fost cât se poate de tragic: aproape 10 milioane de morți, 19 milioane de răniți, 3,5 milioane de invalizi și uriașe pierderi materiale. Regiuni întregi au fost devastate, un mare număr de poduri, căi ferate, uzine și fabrici au fost distruse, fiind dezorganizate industria, agricultura și finanțele tuturor țărilor beligerante.

Un trist bilanț al „Marelui Război”, care avea să fie însă depășit în cel de al Doilea Război Mondial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*