Campanie de informare:  Respiră sănătate!

Campanie de informare: Respiră sănătate!

Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au lansat marţi o campanie de informare privind cancerul pulmonar, semnând un parteneriat. Iniţiativa face parte din a III-a ediţie a campaniei #Respiră Sănătate, prin care pacienţii vor avea acces la informaţii despre prevenţia şi simptomele cancerului pulmonar într-un număr mare de săli de aşteptare ale cabinetelor medicale. Toţi medicii de familie vor putea primi din partea organizatorilor campaniei afişe cu informaţii de specialitate.respira_sanatate

Potrivit datelor INS, în România, numărul deceselor cauzate de cancerul pulmonar continuă să crească de la an la an din 2012, în 2015 numărul acestora ajungând la peste 10.300. „Cancerul pulmonar ucide repede şi este nevoie de consultul medical cât mai urgent”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Medicii atenționează că această maladie este una „tăcută” şi „care ucide foarte repede”. „Este o boală care ucide foarte repede şi de aceea, oricărui simptom pe care îl considerăm la un moment dat mai puţin important să îi dăm o importanţă maximă. Nu trebuie să ajungem să scuipăm sânge ca să ajungem la doctor şi uneori acele răceli care nu se mai termină şi le tratăm cu raftul unu de la farmacie trebuie să aibă adresabilitate cât mai rapidă la medicul specialist”.

Potrivit specialiştilor, cea mai bună metodă de prevenire a cancerului pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care renunţă la fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătatea riscul de a muri de această boală.

Reprezentanţii FABC au subliniat că informaţiile despre prevenţia şi simptomele cancerului pulmonar trebuie să ajungă la cât mai mulţi oameni, iar soluţiile terapeutice să fie pe agenda Ministerului Sănătăţii. De asemenea, un program la nivel naţional pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar este imperios necesar, având în vedere datele statistice evolutive din perioada 2012 – 2015 privind numărul deceselor la nivel naţional din cauza acestei boli

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*