Marea Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” Dej

Marea Unire, sărbătorită la Liceul Teoretic „Al. Papiu Ilarian” Dej

Elevii Liceului Teoretic „Al. Papiu Ilarian” din Dej s-au reunit vineri, 25 noiembrie, în sala de festivităţi a şcolii pentru a participa la o activitate menită să marcheze semnificaţia zilei de 1 Decembrie.

1

Organizată de profesorii catedrei de istorie, activitatea s-a bucurat, alături de conducerea școlii, dascăli și elevi, și de prezența unei delegații franceze din Le Quesnoy, condusă de Dora Leblan, președinta Asociaţiei de Cooperare Franco-Română și Cetățean de Onoare al municipiului Dej.

4

Astfel, sub titlul generic „1 Decembrie 1918 – Un ideal implinit”, prof. Valeria Huza a prezentat o evocare detaliată și ilustrată în power point, a principalelor momente istorice din 1918, respectiv, Unirea Basarabiei cu România, Unirea Bucovinei cu România și Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. 7

Momente care au culminat la 1 Decembrie cu Marea Adunare de la Alba Iulia, când, într-o atmosferă înălţătoare, în mijlocul aprobărilor unanime şi a unui entuziasm fără margini, episcopul Iuliu Hossu a citit, din însărcinarea Marelui Sfat Naţional Român, mulţimilor sosite din toate colţurile ţării, „Proclamaţia de Unire a Transilvaniei cu Regatul României”. Redactată de Vasile Goldiş, la ceasurile 12 din ziua de 1 Decembrie 1918, prin votarea unanimă a Proclamaţiei, Unirea Transilvaniei cu România era săvîrşită. Rezoluţie pe care, împreună cu episcopul Miron Cristea,Alexandru Vaida-Voievod şi Vasile Goldiş, Iuliu Hossu o va duce la Bucureşti, în Parlamentul României, iar apoi, după ratificarea acesteia, o va înmîna Regelui Ferdinand.

2

Expunerea a fost urmată de montajul „Corifeii Marii Uniri”, cu referire directă la personalitățile Dejului care au avut un rol determinant în realizarea idealului nostru național. Prezentat de elevi ai claselor a X -a A și XI – a D, pregătiți de profesorii Valeria Huza și Alexandrina Almășan, montajul, deopotrivă artistic şi evocator, s-a încheiat cu un recital susținut de grupul folcloric al liceului, coordonat de prof. Kinga Farcaș-Nan.

De asemenea, cu prilej sărbătoririi Marii Uniri, Biblioteca școlii găzduiește Expoziția de carte tematică: „Ziua Națională a României”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*