SOS Satele Copiilor: Născuţi în aceeaşi familie, crescuţi separat

SOS Satele Copiilor: Născuţi în aceeaşi familie, crescuţi separat

Aproape jumătate dintre copiii pentru care se dispune măsura plasamentului mai au cel puţin un frate sau o soră în aceeaşi situaţie. O treime dintre aceşti copii trăiesc în sistemul de protecţie specială, separat de fraţii lor – arată datele unui studiu realizat de Asociaţia SOS Satele Copiilor România.

familia-sos

Rezultatele studiului s-au bazat pe analiza unor date generate în şapte judeţe – Bacău, Constanţa, Ialomiţa, Mehedinţi, Arad, Cluj, Sibiu, plus Sectorul 4 din Bucureşti și au fost prezentate în cadrul unei conferinţe ce a avut loc joi, 24 noiembrie.

În aceste judeţe au fost organizate focus-grupuri cu specialişti din cadrul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, cu reprezentanţi ai unor ONG-uri care oferă servicii de protecţie specială copiilor cu măsură de plasament, cu copii aparţinând unor grupuri de fraţi din sistemul de protecţie, precum şi 15 interviuri cu părinţi biologici care au mai mulţi copii aflaţi în plasament. Totodată, a fost realizată o analiză a documentelor din dosarele copiilor aparţinând unor grupuri de fraţi, pentru care a fost instituită o măsură de protecţie specială.

Datele care au stat la baza analizei din studiu au inclus în final 7074 de copii pentru care a fost instituită o măsură de protecţie specială, în şapte judeţe şi Sectorul 4 al Capitalei, la sfârşitul anului 2014.

În prezent, 58 de mii de copii sunt lipsiţi temporar sau definitiv de ocrotirea părintească, pentru ei luându-se măsura plasamentului ca măsură de protecţie specială.

Diana Podaru, Director interimar al Asociaţiei SOS Satele Copiilor România spune că aceşti copii trăiesc un sentiment puternic de nesiguranţă. „Ei au trăit o traumă atunci când au fost despărţiţi de părinţi, traumă ce este repetată atunci când sunt separaţi şi de fraţi”, spune Diana Podaru.

Potrivit prevederilor legislaţiei naţionale din domeniul protecţiei drepturilor copilului, la stabilirea unei măsuri de protecţie specială trebuie avute în vedere cu prioritate atât „plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsă sau la familia substitutivă”, cât şi „menţinerea fraţilor împreună”.

SOS Satele Copiilor România este o organizaţie neguvernamentală care are ca scop asistarea şi sprijinul acordat copiilor separaţi de familie sau aflaţi în risc de separare. De 20 de ani, prin trei programe naţionale desfăşurate în Bucureşti, Cisnădie (Sibiu) şi Hemeiuş (Bacău), angajaţii şi voluntarii asociaţiei oferă îngrijire alternativă de calitate pentru aceşti copii, prin servicii cu componentă de creştere şi îngrijire de tip familial în comunităţi de tineri.foto-sos-satele-copiilor

Bazându-se pe spiritul Convenţiei ONU privind Drepturile Copiilor, SOS Satele Copiilor sprijină drepturile celor mici şi crede cu tărie în ideea că ei se dezvoltă cel mai bine într-un mediu familial. Astfel, prin Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Copii şi Părinţi, organizaţia ajută familiile dezavantajate să aibă grijă de copii pentru a evita separarea, prin întărirea capacităţii lor de a-i proteja şi îngriji pe cei mici.

Pentru fiecare copil inclus în programele asociaţiei sunt realizate planuri individualizate. Cei care au pierdut îngrijirea familiilor biologice sunt preluaţi şi plasaţi în familii SOS, care asigură îngrijire individualizată, promovând dezvoltarea, educaţia şi sănătatea fiecărui copil.

Sursa: Comunicat Asociaţia SOS Satele Copiilor România

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*