1 Decembrie mohorât, la Dej

1 Decembrie mohorât, la Dej

În municipiul Dej, manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României, au debutat cu o slujbă de pomenire la bustul cardinalului episcop greco-catolic Iuliu Hossu, cel care, din însărcinarea Marelui Sfat Naţional Român a dat citire, la 1 Decembrie 1918, „Declaraţiei de la Alba-Iulia”. Declaraţie pe care, împreună cu episcopul Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Alexandru Vaida-Voievod şi Vasile Goldiş, a dus-o apoi la Bucureşti, în Parlamentul României şi Regelui Ferdinand. Momentul festiv s-a încheiat cu depuneri de coroane din partea armatei şi instituţiilor civile dejene.

1

În continuare, programul manifestărilor s-a desfăşurat la Monumentul Unirii din Piaţa Bobâlna şi a cuprins: intonarea Imnului Naţional, alocuţiunea rostită de primarul municipiului Costan Morar, o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, urmată de depuneri de coroane şi Defilarea Gărzii de Onoare. La evenimentul organizat de Primăria Dej şi Garnizoana Dej au fost prezenți reprezentanți ai Parlamentului României, Consiliului Judeţean, Consiliului Local, instituţiilor şcolare şi administrative dejene, dar și numeroşi cetăţeni ai municipiului.

2 3

4 5

Din păcate, vremea proastă, spectacolul așa zis artistic, bifat în grabă, orașul mohorât, lipsit de brad, lumini și tot ce mai contribuie la o atmosferă sărbătorească, au lăsat un gust amar dejenilor care au fost prezenți în centrul orașului. Noroc cu artificiile, singurul moment luminos al unei festivități de o supărătoare meschinărie. Ziua Națională a României, deci și a dejenilor, merita mai mult de atât!

6 7

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*