Alegeri parlamentare în România

Alegeri parlamentare în România

Cetăţenii români din ţară şi din străinătate îşi aleg astăzi, 11 decembrie, senatorii şi deputaţii. Cei care au solicitat să voteze prin corespondenţă au trimis deja prin poştă, la Bucureşti, plicul cu opţiunile lor.

Peste hotare, procesul de votare la secţie a început în Noua Zeelandă, Australia şi Japonia.

În România, secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. Se va putea vota numai în judeţul în care alegătorul are domiciliul stabil sau reşedinţa.

Aproximativ 45.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră şi lucrători ai altor structuri vor asigura duminică ordinea publică şi legalitatea în timpul desfăşurării alegerilor.

Autorităţile au anunţat mai multe măsuri pentru a elimina tentativele de fraudă. Astfel, documentele de identitate vor fi scanate înainte ca alegătorul să intre în cabina de vot, sistemul informatic de monitorizare a alegerilor va transmite automat la poliţie orice semnalare de vot multiplu, iar la finalul celor 14 ore de vot, va fi filmată operaţiunea de numărare a buletinelor. Aceste măsuri vin după o campanie electorală cu mai puţine incidente faţă de cea precedentă – a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Monica Dajbog: Comparativ cu campania electorală de la precedentele alegeri parlamentare din anul 2012, numărul sesizărilor privind posibile fapte nelegale este de această dată de 2,6 ori mai mic. Astfel, au fost sesizate 355 de posibile contravenţii şi infracţiuni, iar în urma verificărilor efectuate până la acest moment, 37 de semnalări nu s-au confirmat.

mai.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*