ANSVSA avertizează că trichineloscopia este obligatorie!

ANSVSA avertizează că trichineloscopia este obligatorie!

Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor avertizează asupra riscurilor pe care consumul de carne de porc neverificată îl poate avea asupra sănătăţii. Din acest motiv, autorităţile recomandă cumpărarea cărnii de porc numai din locurile autorizate.

ANSVSA face câteva atenţionări în ceea ce priveşte cumpărarea cărnii de porc:

– achiziţionarea produselor alimentare (carne, produse din carne, ouă, lapte şi produse lactate, produse de cofetărie-patiserie etc.), numai din locuri special amenajate şi autorizate sanitar veterinar, respectiv din hipermarket-uri, supermarket-uri, măcelării, carmangerii, magazine alimentare, cofetării/patiserii etc. şi nu din comerţul stradal sau alte locuri nepermise;

– verificarea etichetei, înainte de cumpărarea unui produs pentru a vedea compoziţia acestuia şi termenul de valabilitate, condiţiile de depozitare, data producţiei / ambalării, numele şi adresa producatorului/importatorului;

– să respecte condiţiile de păstrare specificate pe eticheta produselor alimentare, până în momentul consumului;

– să anunţe autorităţile sanitare veterinare atunci cînd un produs cumpărat nu este corespunzător din punct de vedere organoleptic sau prezintă unele vicii / neconformităţi, la numărul de telefon 021 3480565 sau CallCenter ANSVSA, apel gratuit, număr de telefon 0 800 826 787.

La nivelul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, este asigurată permanenţă, atât telefonic, cât şi prin personal propriu în vederea preluării şi verificării sesizărilor transmise de către cetăţeni.

Cei care cresc porci în gospodărie trebuie să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea animalului. Dacă este bolnav, proprietarii vor fi despăgubiţi de stat la valoarea de piaţă a porcului. Amenzile pentru comercializarea cărnii de porc neverificate sunt de până la 40 de mii de lei.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din Municipiul Bucureşti, în capitală s-au deschis câteva puncte de lucru, pentru efectuarea examenului trichineloscopic, de către personal sanitar veterinar specializat, pe probe de carne de porc, provenită din sacrificări în gospodăriile populaţiei, în pieţele Matache, Obor, Progresul, Rahova şi Crângaşi.

Aceste puncte de lucru sunt deschise până pe 24 decembrie şi între 27 – 30 decembrie, programul de lucru urmând să se desfăşoare între orele 9,00-17,30 – de luni, până vineri, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 9,30-16,30. În zilele de 24 şi 30 decembrie, programul de lucru va fi între orele 09,30-13,30.

Examenul trichineloscopic se execută pe probe de carne, recoltate de la animalul sacrificat (pilierii diafragmatici, musculatura intercostală, musculatura de la baza limbii), rezultatul examenului fiind comunicat în aceeaşi zi.

Tariful pentru determinarea Trichinella spp., prin trichineloscopie directă, este de 10,80 lei cu TVA.

Sursa: Comunicat ANSVSA

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*